Hufvudstadsbladet

Genom djuret ser vi människan

- MALIN SLOTTE malin.slotte@ksfmedia.fi

■ I dag på världsdage­n för psykisk hälsa publiceras Antonia Ringboms animations­serie Sinnebilde­r på Arenan. Serien består av åtta sex minuter långa animerade berättelse­r, med syftet att öka öppenheten och förståelse­n för psykisk ohälsa. Den bygger på intervjuer som Ringbom gjort med seriens åtta anonyma huvudperso­ner. Varje person som medverkar har fått välja ett djur som alter ego som den animerats som.

Vi ser alltså ett djur, medan det är en människa bakom som berättar sin historia. De medverkand­e identifier­ar sig med en katt, ett le- jon, ett gammalt sto, en tiger, en igelkott, en örn, en varg och en fjärilslar­v: djur som samtidigt uttrycker något om hur de ser på sig själva och sina problem. Det är åtta stycken berörande berättelse­r som illustrera­s med Ringboms färgstarka och uttrycksfu­lla animatione­r fulla av humanism och medkänsla. Paradoxalt nog är det som om människan skulle bli tydligare och lättare att identifier­a sig med då hon på detta sätt tecknas som djur.

Serien visar att svåra upplevelse­r ofta ligger i bakgrunden till psykiska problem, upplevelse­r av utanförska­p, mobbning, övergrepp, stress, trauman, misshandel och missbruk kan leda till depression­er och psykotiska symtom som hallucinat­ioner. Det har talats en del om hur svårt det är att få vård och att unga verkar må allt sämre, vilket kan ta sig våldsamma uttryck som skolskjutn­ingar och andra våldsdåd. I en del av filmerna finns även en udd av kritik mot vården.

De intervjuad­e som är fyra män och fyra kvinnor i åldern 21 till 70 delar modigt och öppenhjärt­igt med sig av sina erfarenhet­er, och bidrar därmed till att bryta tabut och öka förståelse­n för problem som berör många. Att vara psykiskt sjuk borde som sagt inte vara mer stigmatise­rande än att ha en fysisk sjukdom.

I fyra av filmerna talar huvudperso­nen svenska, i tre finska och i en pratar en irakisk flykting engelska. Textning ingår.

Världsdage­n för psykisk hälsa har firats sedan 1992. Årets tema är psykisk hälsa på arbetsplat­sen. Yle Arenan

 ?? FOTO: YLE ?? ANIMATIONS­SERIE. ”Just nu: ett gammalt sto, med hängande huvud”, beskriver en sjuttioåri­g kvinna sin livssituat­ion.
FOTO: YLE ANIMATIONS­SERIE. ”Just nu: ett gammalt sto, med hängande huvud”, beskriver en sjuttioåri­g kvinna sin livssituat­ion.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland