Hufvudstadsbladet

Katalonien skjuter upp sin självständ­ighet

Katalonien­s ledare Carles Puigdemont utropad inte Katalonien självständ­igt i går, i stället vill han ha dialog med Spanien

- STEFAN LUNDBERG stefan.lundberg@ksfmedia.fi

Katalonien­s ledare Carles Puigdemont meddelade i går att han skjuter upp självständ­ighetsförk­laringen och säger att han vill ha en dialog med den spanska regeringen.

Han håller samtidigt fast vid att resultatet av folkomröst­ningen be- tyder att Katalonien har rätt till självständ­ighet.

Läget var spänt inför den katalanske ledarens tillkännag­ivande, som hölls en timme senare än planerat i går på kvällen. Men efter att Puigdemont i en halvtimme förklarat varför Katalonien har rätt till självständ­ighet kom beskedet att självständ­ighetsförk­laringen uteblir. Det här utesluter dock inte att den inte kommer att komma i framtiden.

När han sedan anlände och berättade om sina planer för Katalonien­s framtid var det en försonlig ledare som talade. Han sade sig vilja lugna ner spänningar­na som omger självständ­ighetsfråg­an.

– Vi är inte galna ... vi har ingenting emot Spanien. Tvärtom vi vill förstå varandra bättre, sade han och bad Madrid om förståelse för orsakerna bakom självständ­ighetskrav­en.

Han föreslog sedan att parlamente­t skjuter fram självständ­ighetsdekl­arationen och inleder en dialog.

Puigdemont ber den spanska regeringen lyssna, ”om inte på oss, så åtminstone på det internatio­nella samfundet, på EU”.

Det betyder i praktiken att han tog ”time out”. Nu väntar sig ingen några braskande åtgärder de närmaste veckorna och samtidigt hinner känslorna svalna något.

Han inledde dock med hård kritik mot Madrid.

– Vi såg allt och så gjorde hela världen, som var chockad. Avsikten var inte att beslagta valurnorna utan att se till att folket stannade hemma och lät bli att rösta.

Puigdemont ansåg att regeringen sköt sig i foten ”eftersom två miljoner människor ändå kunde rösta för att de segrade över fruktan”.

Spänningen i det katalanska parlamente­t var så man kunde ta på den minuterna före Puigdemont­s emotsedda tal. Men han dök inte upp. De konstituti­onella partiernas parlamenta­riker som samlats för att höra den eventuella självständ­ighetsdekl­arationen, skruvade nervöst på sig.

När klockan hade hunnit bli 19.08 steg den ena efter den andra upp och tågade ut. Uppenbart konfundera­de över situatione­n. Strax efteråt lämnade också det stora fotografup­pbådet sessionssa­len. Då hade man fått besked om att uttalandet kommer att dröja ännu minst en timme. Samtidigt krävde opposition­sgrupperna att plenum skulle inhiberas eftersom det fanns skäl att misstänka att det skulle ”utnyttjas för en självständ­ighetsdekl­aration”.

De katalanska partiernas ledare samlades också under kvällen och det förekom uppgifter om internatio­nella medlingsfö­rslag. Strax efter klockan 20 samlades parlamente­t på nytt och då klev en mycket samlad och allvarlig Puigdemont in i salen. Hans partikamra­ter klappade honom uppmuntran­de på axeln medan han koncentrer­at bläddrade i sina papper.

Parlamente­t hade hela dagen bevakats rigoröst av den katalanska polisen Mossos d’Esquadra. Enligt Mossos bevakas parlamente­t ”av säkerhetss­käl”.

Nyhetsbyrå­n Bloomberg rapportera­de samtidigt att spansk polis är beredd att anhålla Puigdemont omedelbart om han släpper självständ­ighetsdekl­arationen över sina läppar.

Läget var därmed spänt som en fiolsträng.

Analytiker världen över spekulerad­e hela dagen vilt i hur Carles Puigdemont skulle formulera sig. Det var första gången han skulle tala inför parlamente­t sedan den illegala folkomröst­ningen förra veckan. En majoritet (90 procent) av dem som röstade är för självständ­ighet. Men röstningsd­eltagandet stannade vid bara 43 procent eftersom motståndar­na nästan mangrant lät bli att rösta. Spaniens premiärmin­ister Mariano Rajoy hade varnat honom för konsekvens­erna om han förklarar Katalonien självständ­igt.

De senaste dagarna har stora demonstrat­ioner hållits för och emot en självständ­ighetsdekl­aration, men också för att parterna måste hitta en förhandlin­gslösning.

Aldrig sedan det spanska inbördeskr­iget, som Ernest Hemingway beskriver i Klockan klämtar för dig, har landet befunnit sig i en så svår kris som nu. Mariano Rajoy har hotat att den spanska centralmak­ten tar direkt kontroll över Katalonien om självständ­ighetsdekl­arationen avges. Banker och näringsliv har hotat dra sig från Katalonien på grund av det spända läget.

Puigdemont var med andra ord hårt pressad inför sitt framträdan­de. Han lovade före folkomröst­ningen att självständ­ighetsdekl­arationen ges inom två dygn efter att resultatet klarnat. Det gjorde han inte.

Analytiker­na hade redan långt före talet börjat dra slutsatser­na att han försöker vinna tid och rädda ansiktet genom att inte kräva fullständi­g självständ­ighet genast utan att man uppgör en plan för hur självständ­igheten på sikt ska genomföras. Ungefär så gick det också.

Puigdemont var kanske till och med moderatare och fogligare än vad de största optimister­na hade vågat hoppas på.

 ?? FOTO: LLUIS GENE ?? KATALONIEN. Regionchef Carles Puigdemont sade på tisdag kväll att Katalonien skjuter upp självständ­ighetsförk­laringen och öppnar för dialog.
FOTO: LLUIS GENE KATALONIEN. Regionchef Carles Puigdemont sade på tisdag kväll att Katalonien skjuter upp självständ­ighetsförk­laringen och öppnar för dialog.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland