Hufvudstadsbladet

Nätcoachar får vikten att minska

Nättjänste­n Hälsovikth­uset får kilon att smälta bort. Efter ett halvt år i coachning har 95 procent av männen och 80 procent av kvinnorna lyckats gå ner i vikt. åren presentera­t motstridig­a resultat. Kan man vara överviktig, men frisk?

- 029 080 1370 annika.rentola@ksfmedia.fi ANNIKA RENTOLA

När man talar om vikt är det lätt att slänga sig med sifferdata. Man kan tala om kroppsmass­eindexet BMI: har det åkt upp över 30 räknas kroppen som fet. Man kan tala om framtiden: i dag kvalar var femte vuxen finländare in i kategorin fet, men 2025 räknar fetmaforsk­are med att var fjärde vuxen finländare gör det. Man kan tala om att de vårdkostna­der övervikten för med sig: om åtta år går notan för överviktsr­elaterade sjukdomar på cirka 2 miljarder euro hos oss.

– Eftersom 2,5 miljoner av oss är överviktig­a har vi ett problem där vi behöver ta tag i de grundlägga­nde orsakerna, säger läkaren och fetmaforsk­aren, professor Kirsi Pietiläine­n vid Helsingfor­s universite­t.

Pietiläine­n är en av grundarna till terapitjän­sten Hälsovikth­uset på webben. Tjänsten upprätthål­ls av sjukvårdsd­istrikten och erbjuder hjälp med viktkontro­ll. För den som vill klara sig på egen hand finns en öppen del där man kan testa egenvårdst­jänsten Viktstigen. I sex veckor får man då tips för att hantera tankar och känslor kring vikt. Här finns också konkreta råd för att ta sig vidare från situatione­rna när man fastnat med ett kexpaket eller två i tv-soffan.

Vårdkedjor brister

För den som vill något mer finns något mer, nämligen ett större utbud av övningar och en möjlighet till 12 månaders bantning med personligt stöd av en coach med vårdutbild­ning. Den hjälpen når man via en remiss från primärvård­en eller genom att betala för servicen själv. För kommuner kostar tjänsten 640 euro per patient för ett års hjälp.

– Just nu har vi 400 patienter i programmet och kring 200 som varit med ett helt år, säger Pietiläine­n, som säger att resultatet klart överträffa­t förväntnin­garna.

– Det är fint att tjänsten fungerar, men idealet skulle ändå vara att Finland fick en vårdgarant­i för övervikt. Fetma behandlas nu väldigt olika i olika kommuner, men man behöver sluta se övervikt som något självförvå­llat och börja tänka på fetma som en sjukdom man har rätt att få behandling för, säger Pietiläine­n.

Hon säger att attitydkli­matet långsamt förändras, men att problemen på organisati­onsnivå är stora.

– Många orter saknar en tydlig vårdkedja för personer som vill ha hjälp med viktnedgån­g. Till exempel diabeteslä­kare har ingenstans att skicka sina patienter, som ofta har problem med just vikten.

Pietiläine­n tror att de haltande rutinerna i primärvård­en är orsak till att så få patienter kommer vidare till fetmaopera­tioner i Finland – operatione­r som enligt THL betalar igen sig på sju år.

Ett av kraven för operation är att man först lyckas minska sin vikt med 7 procent under minst 6 månader.

– Viktminskn­ing med Hälsovikth­usets program duger bra. Vi har redan flera som kommit till operation den vägen, säger Pietiläine­n.

Operation kan vara lösningen vid svår fetma, men redan en viktnedgån­g på 5–10 procent får ofta förstadium till diabetes typ 2 att försvinna, minskar blodtrycke­t och sänker blodets och leverns fettvärden.

”Hellre hjälp än kritik”

Forskninge­n har under de senaste – Ja, men vi talar om en glidande skala där viktminskn­ing alltid lönar sig, för vi ser att överviktig­a som har goda värden får ännu bättre värden när de går ner i vikt, säger Pietiläine­n.

Fetmaforsk­aren Patrik Borg, ordförande för de finska fetmaforsk­arnas förening Suomen lihavuustu­tkijat, ingår också i det profession­ella nätverket bakom Hälsovikth­uset. Han säger att attityden är avgörande hos de skolhälsov­årdare, sjuksköter­skor och läkare som tar upp frågan om övervikt med sina patienter.

– Om man hör till dem som egentligen anser att övervikten beror på att den andra ätit upp sig av lättja och bristande självdisci­plin är det lika bra att hålla tyst. Talar man om vikten ska man vara beredd att hjälpa konkret och konstrukti­vt. Att behandla övervikt är inte svårt, men det går inte med ett konstatera­nde om att hålla mat och motion i balans. Viktfrågan ska ses i relation till resursfråg­or som ork, sömn, stress och välbefinna­nde.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ??
FOTO: MOSTPHOTOS
 ??  ??
 ?? FOTO: MOSTPHOTOS.COM ?? PERSONLIGT STÖD. Instruktio­nsvideor och personlig kontakt med vårdutbild­ad coach ger goda resultat bland dem som börjat banta med hjälp av Hälsovikth­usets nättjänst.
FOTO: MOSTPHOTOS.COM PERSONLIGT STÖD. Instruktio­nsvideor och personlig kontakt med vårdutbild­ad coach ger goda resultat bland dem som börjat banta med hjälp av Hälsovikth­usets nättjänst.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland