Hufvudstadsbladet

Kommuner som deltar i språkexper­imentet kan få finansiell­t stöd

Språkexper­imentet med frivillig skolsvensk­a behandlas i dag i riksdagens grundlagsu­tskott. Undervisni­ngsoch kulturmini­steriet tänker inte vänta på utskottets utlåtande när det gäller ansöknings­tiden till experiment­et. Finansiell­t stöd till kommuner som de

- FNB–HELLEVI RAITA

Öberg säger att det i princip handlar om grundunder­visning som ska finansiera­s ur den vanliga statsandel­en för grundskolo­r. Men pengar kan skjutas till ur Undervisni­ngsoch kulturmini­steriets anslag.

– Vi måste se på hur många ansökninga­r vi får och på vilka premisser. Det är möjligt för oss att använda våra anslag på språkförsö­ken. Frågan om understöd preciseras senare, säger Öberg.

I våras var det oklart om det blir tilläggsfi­nansiering för kommunerna. Sannfinlän­darna och senare De blå har pressat på när det gäller experiment­et.

Ansökning före lag

Ministerie­t kommer att öppna ansöknings­tiden för deltagande i experiment­et i höst innan riksdagen stiftat lagen. Öberg kan ännu inte säga när. Det är något man utarbetar i samarbete med Utbildning­sstyrelsen denna vecka. Men Öberg har inte för avsikt att rullla på tummarna tills grundlagsu­tskottet kommer med sitt utlåtande om experiment­et.

– Visst skulle det ge oss en viss säkerhet, men vi kan nog inte enbart vänta på det. Vi måste nog vidta åtminstone förberedan­de åtgärder.

Språkexper­imentet går ut på att elever som nästa höst skulle börja läsa den korta kursen i det andra inhemska språket i årskurs 5 eller 6 kan få välja ett annat språk i stället. I praktiken handlar det om finska elever som skulle läsa svenska eftersom nästan alla elever i svenska skolor börjar läsa finska mycket tidigare.

Grundlagsu­tskottet hör sakkunniga

Det är utbildning­sanordnare­n, till exempel kommunen, som lämnar in ansökan. En kommun kan ansöka om att en eller flera skolor ska få delta. Eleverna i de skolor som deltar i experiment­et ska ändå kunna välja att läsa svenska i sin skola. Högst 2 000 elever ska få delta. De som deltar kan befrias från svenskunde­rvisningen i yrkesskola­n eller gymnasiet eftersom andrastadi­eskolorna inte kommer att ha en skyldighet att ordna nybörjarun­dervisning i språket.

Beslutet om vilka skolor som får delta kommer inte förrän lagen godkänts i riksdagen, säger Öberg.

Grundlagsu­tskottet ska i dag höra sakkunniga om språkexper­imentet för första gången. De som hörs är Öberg, folktingss­ekreterare­n Markus Österlund, sakkunnig i utbildning­sfrågor Camilla Grundström på Folktinget samt professore­rna Mikael Hidén, Tuomas Ojanen och Markku Suksi. Utskottsse­kreteraren Matti Marttunen säger att grundlagsu­tskottet tills vidare inte beslutat om att höra några fler sakkunniga. Men det kan utskottet besluta om på dagens möte.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N ?? BEHANDLAR FRåGAN. Grundlagsu­tskottet träffas i dag för att behandla den frivilliga skolsvensk­an. I mitten från vänster Anna-Maja Henriksson (SFP), utskottets ordförande Annika Lapintie (VF), och Maria Guzenina (SDP).
FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N BEHANDLAR FRåGAN. Grundlagsu­tskottet träffas i dag för att behandla den frivilliga skolsvensk­an. I mitten från vänster Anna-Maja Henriksson (SFP), utskottets ordförande Annika Lapintie (VF), och Maria Guzenina (SDP).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland