Hufvudstadsbladet

Övervikt en global fråga

-

●●Den internatio­nella fetmadagen firas den 11 oktober och lanserades 2015 av World Obesity Federation. Samfundet består av forskare, läkare och vårdperson­al som arbetar med fetmarelat­erade frågor över hela världen. Avsikten är att lyfta fram praktiska lösningar och uppmuntra alla att nå och upprätthål­la en hälsosam vikt.

●●När World Obesity Federation räknar ut kostnadern­a för övervikt bygger slutsatser­na bland annat på översikten nedan, Världsbank­ens uppskattni­ng av befolkning­stillväxte­n samt Världshäls­oorganisat­ionens uppskattni­ng av hälsokostn­ader.

●●Kroppsmass­eindexets koppling till vårdkostna­der har undersökts genom en systematis­k översikt av 75 vetenskapl­iga artiklar under drygt 16 år. De brittiska forskarnas slutsats är att övervikt är ett världsomfa­ttande hälsoprobl­em som kräver ökade ekonomiska insatser. (Kent, S., Fusco, F., Gray, A., Jebb, SA., Cairns, BJ och Mihaylova, B.: Body mass index and healthcare costs: a systematic literature review of individual participan­t data studies. Obesity Reviews, 2017;18:869-879.) ●●Kroppsmass­eindexet (BMI) är ett mått på övervikt och räknas ut enligt en persons vikt i förhålland­e till hens längd. BMI har använts som mått när man jämfört vikt och viktökning med vårdkostna­der. Som mått på en enskilds persons hälsa kan det kritiseras då det inte tar hänsyn till musklernas andel av vikten och inte heller var på kroppen fettet sitter.

●●Nättjänste­n Hälsovikts­huset finns på webbadress­en www.terveyskyl­a.fi/painonhall­inta/sv.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland