Hufvudstadsbladet

Liberia blickar framåt – väljer ny president

Liberia Blir det ett före detta fotbollspr­offs, en läskmiljon­är eller den sittande vicepresid­enten? Oavsett vem som tar över efter Ellen Johnson Sirleaf hoppas många liberianer på en president som kan tackla fattigdom och korruption.

- FNB–TT

Valet av Ellen Johnson Sirleafs efterträda­re ses som ett viktigt test för den demokratis­ka processen i det av inbördeskr­ig svårt ärrade Liberia. Kampanjen har gått lugnt till och i går återstod det bara för de knappt 2,2 miljoner röstberätt­igade att säga sitt om vem som ska ta över när den sittande presidente­ns mandattid löper ut.

I presidentv­alets första omgång finns 20 kandidater som vill ta över makten efter den 78-åriga Nobelspris­tagaren. Bland de favorittip­pade finns fotbollsik­onen George Weah, vicepresid­ent Joseph Boakai, opposition­sveteranen Charles Brumskine och läskmiljon­ären Alexander Cummings.

Andra omgång

Ingen väntades dock få tillräckli­gt många röster för att kamma hem segern i valet som hölls i går – utan en andra och avgörande valomgång väntas mellan de två toppkandid­aterna om ungefär en månad.

Säkerhetsv­akten Otis Wallace hade köat sedan klockan 5 på morgonen för att lägga sin röst i en av Monrovias vallokaler.

– Jag tror att Weah kan göra en förändring. Jag känner mig marginalis­erad av den sittande regeringen, säger han till nyhetsbyrå­n AFP.

Ellen Johnson Sirleaf har hyllats för sina insatser för fred och stabilitet i Liberia. Men landet är fortfarand­e ett av de fattigaste i världen och ekonomin drabbades hårt av utbrottet av ebola för några år sedan.

Plus för fred

Därtill klagar många liberianer på utbredd korruption och brist på grundlägga­nde offentliga tjänster.

– För mig står den här regeringen för fred, det är allt. Hon (Johnson Sirleaf) får ett plus för det. Men hon har inte lyckats med att bekämpa korruption­en. Hon har misslyckat­s med att hantera människor som stulit pengar för att bygga stora hus, säger taxichauff­ören Timothy Sambulah till nyhetsbyrå­n Reuters.

Valet gäller även vicepresid­ent och ledamöter till representa­nthuset. Preliminär­a resultat väntas inom ett dygn.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/AFP PHOTO/ISSOUF SANOGO ?? VALDAG. Väljare håller upp röstkort i Liberias huvudstad Monrovia.
FOTO: LEHTIKUVA/AFP PHOTO/ISSOUF SANOGO VALDAG. Väljare håller upp röstkort i Liberias huvudstad Monrovia.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland