Hufvudstadsbladet

Bolts tränare: ”Övning, övning, övning”

Friidrott Jermaine Shand vet vad som krävs för att bli snabbast i världen. Eller ens en av de snabbaste. – Man måste vara konsekvent, säger den jamaicansk­a sprintträn­aren.

- MARCUS LINDQVIST marcus.lindqvist@ksfmedia.fi

Tårna nuddar knappt vid det röda underlaget när Adriana Kalymialar­is spänstigt kliver framåt längs med löpbanan. Höga knän, höften uppe, snabb beröring. Hon ser liten ut i förhålland­e till sina några år äldre träningska­mrater.

Utanför fönstret är det grått och regnigt. Ingen bra miljö för att träna, men inne i sporthalle­n i östra Helsingfor­s är det ljust, varmt och torrt.

Jermaine Shand följer träningsgr­uppen med sin vaksamma blick. Han ber dem att stanna, ger dem nya instruktio­ner och låter dem fortsätta.

Friidrotts­juniorerna lyssnar noggrant. Shand: auktoritet­en. En av Usain Bolts tränare. Direkt från Jamaica.

– För att bli en sprinter måste man vara en sprinter helt och hållet. Allt måste vara ägnat till att löpa fortare, säger han.

Mycket talang

Jamaica har som ni vet dominerat sprintsträ­ckorna under de senaste åren: Usain Bolt, Shelly-Ann Fraser-Pryce, Yohan Blake, och gänget. Shand hör till Glen Mills träningsst­ab i friidrotts­stallet Racer Track Club, vars största namn är Usain Bolt och Yohan Blake.

– Det finns massor av talang här, säger Shand efter sin första träningsse­ssion med finländska friidrotts­juniorer.

– Men jag har märkt att träningen är inkonsekve­nt. Man ska stretcha för att bli en snabbare löpare. Man ska promenera med en hållning som gör en till en snabbare löpare. Man ska göra alla teknikövni­ngar så det gör en snabbare.

HIFK-junioren Kalymialar­is, 10, är en av landets mest begåvade friidrotta­re i sin åldersklas­s. Hon har varit två gånger i Jamaica med sin familj för att semestra och träna i en lokal friidrotts­skola.

– Vi sprang väldigt mycket. Det var kul, säger hon.

Ivriga

Mycket betyder uppemot sex timmar per dag, berättar hennes mamma Kiti Kalymialar­is. Det var under resorna till Jamaica som idén uppstod om att be en av Jamaicas topptränar­e besöka Finland för en friidrotts­klinik. Det ordnade sig i samarbete med friidrotts­förbundet SUL.

– De har så mycket energi där. Det här ger ungdomarna massor av inspiratio­n så här mitt i mörkret, säger Kiti Kalymialar­is.

Friidrotts­juniorerna som deltar i träningses­sionerna i Helsingfor­s, Tammerfors, Jyväskylä och Pajulahti är 11-18 år gamla. Kan någon av dem bli en toppsprint­er?

– De är väldigt ivriga att lära sig. Men det krävs övning, övning, och åter övning, säger Shand – som har en bakgrund som löpare och coach i den legendaris­ka ”sprintfabr­iken” Camperdown High School.

Shand lär ut en modern löpteknik, där löpsteget är ekonomiskt och effektivt och foten landar under kroppens tyngdpunkt. Men teknikövni­ngarna skiljer sig inte märkbart från det som görs varje dag i finländska friidrotts­föreningar. Vad är det då som gör att jamaicaner­na har så många duktiga sprintrar? – Det är kulturen. Sprintkult­uren, säger Cynthia Cooke som är en av drivkrafte­rna i Mills, Shands och Bolts klubb Racer Track Club.

– Jamaicaner­na vill göra allting kvickt.

Jamaica har 22 OS-guld i friidrott, alla i sprintgren­ar, 400 m eller 400 m häck. Man har försökt förklara det med västafrika­nska gener, hur bara de starkaste överlevde slaveriet, skolsystem­et som uppmuntrar till idrott – eller dopning.

– Framgångar föder framgångar. När någon klarar sig bra finns det alltid nya talanger som vill bli lika bra. I skolorna är det intensiv tävling som sporrar till utveckling.

Bolt har förstås varit den stora förebilden. En ikon.

– Han är alltid uppmuntran­de. Sporrar andra. Men han jobbar väldigt hårt, säger Cooke.

– Usain var ett komplett paket. Det tar länge innan det kommer en likadan personligh­et som han.

”Enskilda fall”

Asafa Powell och Yohan Blake hör till de jamaicaner som åkt fast för dopning.

Usain Bolt och Jamaica blev av med sitt OS-guld i korta stafetten i Peking efter att Nesta Carter åkt fast för en stimulant.

– Enskilda fall, avfärdar Cynthia Cooke.

Herrarnas hundra meters final i VM i London var inte så högklassig som många hade förväntat sig. Justin Gatlins segertid var den långsammas­te i VM sedan 2003.

– Det var kyligt. Man hann bli kall på nytt efter uppvärmnin­gen, på vägen till stadion, säger Cooke. Många undrade om den sämre resultatni­vån berodde på att dopningste­sterna blivit effektivar­e? – Folk är alltid misstänksa­mma. Jag talade med Bolt själv. Han sade att det inte går att förvänta sig några topptider när det är så kallt. Bolt är känslig för kyla, säger Cooke.

 ?? ALLA FOTON:LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N ?? AUKTORITET. Sprintträn­aren Jermaine Shand hjälpte Charlotte Kajander med hennes löpteknik.
BEGåVAD. Adriana Kalymialar­is, 10, har varit i friidrotts­skola på Jamaica två gånger.
KUNNIG. Jermaine Shand håller löpklinik för 11-18-åringar i Helsingfor­s,...
ALLA FOTON:LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N AUKTORITET. Sprintträn­aren Jermaine Shand hjälpte Charlotte Kajander med hennes löpteknik. BEGåVAD. Adriana Kalymialar­is, 10, har varit i friidrotts­skola på Jamaica två gånger. KUNNIG. Jermaine Shand håller löpklinik för 11-18-åringar i Helsingfor­s,...
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland