Hufvudstadsbladet

Åland är ingen vanlig finländsk landsända

- ULF WEMAN Åland

Sluta behandla Åland som ett vanligt finländskt landskap. Det är inkorrekt och missvisand­e.

Nu senast bortser de erfarna politikern­a och europaparl­amentarike­rna Liisa Jaakonsaar­i och Merja Kyllönen i en FNB-artikel (HBL 7.10) från Ålands autonoma ställning.

Frågan handlar om Åland skall få ett eventuellt extra mandat för Finland i EU-parlamente­t efter brexit. Tidigare riksregeri­ngar har faktiskt slagit fast att ett åländskt mandat är viktigt och helt legitimt.

Nu finns dock ett politiskt motstånd mot ett åländskt mandat att döma av de två parlamenta­rikernas uttalanden. De jämför med samerna och menar att denna minoritet i så fall också borde få en plats i Bryssel och Strasbourg.

Men den jämförelse­n kan ju inte göras om man skall vara saklig och korrekt. Samerna har inte lämnat ifrån sig någon lagstiftni­ngsbehörig­het till EU av den enkla anledning- en att samerna inte utgör en autonom del av Finland med egen lagstiftni­ngsrätt.

Men Åland är en autonom del av landet med behörighet att stifta lagar inom en rad områden. Flera av dessa behörighet­er överläts till EU i och med Ålands inträde i unionen jämsides med Finland. Dock utan att kompensera­s med inflytande i form av en parlaments­plats.

Så vad menar Jaakonsaar­i och Kyllönen?

Det skulle vara intressant att veta. Jag tror inte de är okunniga om Ålands status.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland