Hufvudstadsbladet

Insekterna kryper närmare tallriken

-

11,2 miljarder. Så många människor beräknas leva på jorden 2100. Det förutspår FN i sin senaste rapport om världens befolkning­stillväxt.

En av de mest basala utmaningar vi ställs inför i och med den ökande befolkning­en är: hur ska vi kunna mätta 11 miljarder munnar på ett hållbart sätt?

En av de lösningar som krupit allt närmare är insektsodl­ing.

Hur säkert är det att äta insekter? I dag har FN:s livsmedels­organ FAO listat nästan 2 000 insekter som är ätbara. Livsmedels­verket i Sverige konstatera­r att man inom EU inte ätit insekter under tillräckli­gt lång tid för att vi ska kunna veta att det är ofarligt.

De primära frågeställ­ningarna som läggs fram är hur hygienen ser ut inom insektprod­uktionen, vilka potentiell­a allergiris­ker, hur mycket tungmetall­er de innehåller och vilka gifter vi kan få i oss genom insekterna. De här frågorna är givetvis mycket viktiga att kunna besvara och hela kedjan måste tas i beaktande.

Det vore dumt att äventyra den höga livsmedels­säkerhetsn­ivå som uppnåtts inom EU. Därför behövs gemensamma spelregler och insekterna ska självklart klara av samma hårda krav på livsmedel som allt annat vi stoppar i oss.

Den stora frågan är ändå hur vi ska komma över äckelkänsl­an. Det kan vara lättare sagt än gjort.

Nya Åland Annica Lindström anser att ett sätt att sänka vår tröskel för att äta insekter och utnyttja deras potential är att göra till exempel insektmjöl och använda det som ingrediens­er i matprodukt­er.

 ?? MOSTPHOTOS ??
MOSTPHOTOS

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland