Hufvudstadsbladet

Kapriciöst öronkittla­nde violintrol­leri

- KONSERTREC­ENSION ●●Finländska barockorke­stern Solist: Ilja Gringolts, violin. Vivaldi, Hasse, Locatelli, C.P.E. Bach. I Riddarhuse­t 8.10. MATS LILJEROOS

Rena lottovinst­en var det väl för bägge parter, Riddarhuse­t och Finländska barockorke­stern, att man fann varandra. Det är svårt att tänka sig en lämpligare inramning, akustiskt och estetiskt, för Fibos konserter och en lika trogen som entusiasti­sk stampublik fyller varje Riddarhuse­venemang till sista plats.

Så självfalle­t även i söndags när gamle Fibo-bekantinge­n, ryske violintrol­lkarlen Ilja Gringolts spelade upp till yster dans i två av Pietro Locatellis skamlöst virtuosa violinkons­erter från det med rätta beryktade opuset 3, L’arte del violino från1733.

Locatelli anammar Vivaldis tresatsiga italienska konsertkon­cept, snabb-långsam snabb, men luckrar upp formen ytterligar­e med diverse kapriciösa inpass. Däribland de hiskeligt vanskliga solokadens­er som senare publicerad­es separat som kapriser, vilket etablerade Locatelli som något av en proto-Paganini.

Det handlar förstås delvis om rena effektsöke­riet, men onekligen ett rätt oemotstånd­ligt sådant. Inte minst när det görs med ett sådant dödsförakt som Gringolts presterade i exempelvis den tolfte och sista konserten, Laberinto armonico.

Här är faran överhängan­de att man går vilse i de gäckande harmoniska labyrinter­na, men Gringolts höll tungan rätt i mun samtidigt som han genomgåend­e prioritera­de det osäkra framför det säkra.

Känslosamt och frejdigt

Programmet överlag föreföll både genomtänkt och välbalanse­rat i sin pendling mellan senbarocke­ns retorik och den galanta, spontant känslosamm­a, stilen. Att inleda med sinfonian (= uvertyren) ur Vivaldis serenataop­era La Senna festeggian­te var ett lyckligt infall och man kunde gotta sig åt bland annat Vivaldis läckra flirt med den franska estetiken.

I Carl Philipp Emanuel Bachs h-mollsymfon­i Wq 182/5 var det sedan dags för ”Empfindsam­er Stil” i sin prydno och man tog väl till vara de många oväntat öronkittla­nde vändningar­na. Samma gällde i mångt och mycket sin tids store operastjär­na Johann Adolf Hasses (1699-1783) Fuga e Grave g-moll och den dramatik Hasse lyckades utvinna ur denna korta kontrapunk­tiska studie gjorde mig klart nyfiken på hans operor.

Bachsymfon­in hade eventuellt vunnit på några fler än tio stråkar, men den ringa numerären kompensera­des ledigt med ett frejdigt och uttrycksfu­llt helhetsgre­pp. Ett grepp, som präglade hela konserten. Det var en sann fröjd att följa med vilken entusiasm och precision ypperliga primasen Irma Niskanen inspirerad­e sin ensemble.

 ?? TOMASZ TRZEBIATOW­SKI
FOTO: ?? Ilja Gringolts spelade upp till yster dans med Finländska barockorke­stern.
TOMASZ TRZEBIATOW­SKI FOTO: Ilja Gringolts spelade upp till yster dans med Finländska barockorke­stern.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland