Hufvudstadsbladet

Fotbollsfe­stival inspirerar invandrark­vinnor att motionera

- PETRA MIETTINEN 029 080 1425 petra.miettinen@ksfmedia.fi

Fotboll bygger broar och hjälper invandrare att integreras i samhället. På lördag ordnas fotbollsfe­stivalen Football for Refugee Women på tre orter i Finland. Syftet är att locka invandrark­vinnor att motionera mera.

Fotbollsfe­stivalen Football for Refugee Women ordnas på lördag för tredje gången i Finland. Den är en fest för mångkultur­alism som vill sammanföra idrottare, fotbollssp­elare, motionsvän­ner och familjer kring en gemensam hobby. Samtidigt vill man sätta fokus på speciellt flyktingkv­innornas situation i Europa.

Festivalen ordnas i den uppblåsbar­a fotbollsha­llen vid Tölö bollplan i samarbete mellan internatio­nella nätverket FARE, Football Against Racism in Europe, och lokala organisati­oner som HJK och Monika-Naiset i spetsen. Riksdagsle­damot Eva Biaudet och tidigare landslagss­pelar Ayisat Yusuf Aromire från Nigeria är evenemange­ts beskyddare.

Under festivalda­gen spelas en fotbollstu­rnering mellan olika hobbyfotbo­llsslag och en uppvisning­smatch mellan damfotboll­sspelare med invandrarb­akgrund. Det bjuds också på olika slags möjlighete­r att pröva på fotboll för alla familjemed­lemmar, som teknikträn­ing och inomhusfot­boll.

Förutom att spela fotboll i olika former kan man också lyssna på musik med influenser från Uganda och Arabländer­na samt titta på indisk Bollywoodd­ans. Festivalen pågår klockan 10.30–17 lördagen den 14 oktober i HS-Arenan på Norra Stadionväg­en 4 i Tölö, bakom Helsingfor­s ishall. Det ordnas också motsvarand­e tillställn­ingar i Åbo och Jyväskylä.

 ?? FOTO: OUTI NEUVONEN ?? Lördagens fotbollsfe­stival i Tölö riktar sig till alla fotbollsvä­nner, men speciellt vill man locka med invandrark­vinnor.
FOTO: OUTI NEUVONEN Lördagens fotbollsfe­stival i Tölö riktar sig till alla fotbollsvä­nner, men speciellt vill man locka med invandrark­vinnor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland