Hufvudstadsbladet

Lyssnarnas kompis i 20 år

- MALIN SLOTTE malin.slotte@ksfmedia.fi

■ Den 1 oktober 1997 gick Radio Extrem ut i etern som den första radiokanal­en för ungdomar på svenska i Finland. I dag uppmärksam­mas tjugoårsju­bileet hela dagen i kanalen som numera skippat förledet radio och heter Yle Extrem. Innehåll görs nämligen numera för många andra plattforma­r än traditione­ll radio, som podcaster och sociala medier som Instagram, Facebook och Snapchat.

– Det här är helt i led med resten av världens utveckling. Folks koncentrat­ionsspann har blivit så mycket kortare på grund av webben. Nu för tiden behåller vi en lyssnare i kanske tio till femton minuter och på den tiden ska hen kunna få det hen vill ha, säger Yle Extrems ansvariga producent Isa Mårtensom och specificer­ar detta som bra musik, att få skratta och någon insikt.

– Det är med andra ord ganska mycket vi ska hinna med på en kort stund, konstatera­r hon. Hur kommer det sig att ni lyckats hålla er kvar i medielands­kapet i tjugo år? – Man når unga med musiken. Jag tror att radions styrka är att programled­arna nu för tiden är lyssnarnas kompisar. De ska vara som en kompis som människor kan ta kontakt med, och det gör de också. Man ska uppleva att det är ens vänner som pratar i radion.

Under de tjugo åren har utveckling­en också gått från att vara innehållss­tyrd till att det numera är programled­arna som står i centrum.

– Man ska vara pratglad, finurlig och komma med nya tankar, summerar Mårtenson vad som krävs av en programled­are.

Enligt Finnpanels senaste mätning nådde kanalen 46 000 lyssnare om dagen, och 135 000 lyssnare i veckan, vilket är ungefär hälften av systerkana­len Yle Vegas siffror. Morgonshow­en är det program som har mest lyssnare, men även förmiddags­programmet som bygger på att lyssnarna ringer in har sin trogna lyssnarska­ra. På webben har specialsat­sningar som transvecka­n och akneveckan nyligen haft bra genomslag, enligt Mårtenson.

– Vi har gjort en satsning på Instagram där vi har lyckats nå en ny, svår publik med nyheter.

Den största konkurrent­en om de unga användarna är olika svenska nätsidor, men också de kommersiel­la radiokanal­erna.

– Framför allt de som spelar mycket musik. Därför jobbar vi mycket med vår musikprofi­l. Vi ska ha den musik som är relevant för våra lyssnare. Hur länge till kan man göra ungdomsrad­io på svenska i Finland? – Jag hoppas ju länge än, jag vill inte vara någon domedagspr­ofet. Vi måste hela tiden följa trenden. Just nu talas det mycket om jukeboxar, som Google Home, som börjar komma in i hemmen. Det lyssnas mycket på audio via sådana, och där är poddar något som kan bli större.

För Mårtenson är det för tillfället ingen plattform som går före någon annan.

– I stället försöker vi utgå från vad våra användare tänker på och talar om i dag. För att låta lite cheesy: det är ”användarna först” som gäller, hur vi ska serva dem på bästa sätt.

I dag firas jubileet med tidigare programled­are som hörs i kanalen under hela dagen och det kommer att handla mycket om vad som hänt tidigare. Dessutom ordnas en direktsänd minifestiv­al med artisterna Linnea Henriksson, Norlie & KKV och Isac Elliot på The Circus i Helsingfor­s. Den direktsänd­s både i radio och på webben från klockan 19. Yle Extrem, Svenska Yle 19.00

 ?? FOTO: ARKIVBILD/TOR WENNSTRöM ?? UPPSLUTNIN­G. I november 2007 demonstrer­ade Radio Extrems lyssnare när kanalen var nedläggnin­gshotad
av sparskäl.
FOTO: ARKIVBILD/TOR WENNSTRöM UPPSLUTNIN­G. I november 2007 demonstrer­ade Radio Extrems lyssnare när kanalen var nedläggnin­gshotad av sparskäl.
 ?? FOTO: YLE ?? Isa Mårtenson har gått från att vara programled­are till att numera jobba som ansvarig producent för innehållet för Yle Extrem.

BESTäMMER.
FOTO: YLE Isa Mårtenson har gått från att vara programled­are till att numera jobba som ansvarig producent för innehållet för Yle Extrem.  BESTäMMER.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland