Hufvudstadsbladet

Behandling­en av språkexper­imentet fortsätter

Grundlagsu­tskottet är inte färdigt med behandling­en av språkexper­imentet om frivillig skolsvensk­a. Det säger riksdagsle­damot Anna-Maja Henriksson (SFP), som är medlem i utskottet.

- FNB–JESSICA SUNI nyheter@ksfmedia.fi

– Vi blev inte färdiga i dag, vi är ännu mitt i hörandet. Vi måste ta beslut om vi ska höra flera sakkunniga, sade Anna-Maja Henriksson till FNB på onsdagen.

Experiment­et skulle göra det möjligt för upp till 2 000 elever i årskurs 5 eller 6 att från och med nästa höst välja ett annat språk i stället för den korta kursen i det andra inhemska språket, i praktiken svenska.

Professore­r pekar på problem och preciserin­gsbehov

På onsdagen hörde grundlagsu­tskottet för första gången sakkunniga om språkexper­imentet. Inför mötet var de försiktiga med att uttala sig.

Professor emeritus Mikael Hidén vid Helsingfor­s universite­t anser att språkexper­imentet principiel­lt är möjligt att utföra.

– Men det måste vara noggrant förberett. Det finns några punkter jag tycker man måste precisera. Det måste vara begränsat och grunda sig på välmotiver­ade argument, säger han.

Markku Suksi, professor i offentlig rätt vid Åbo akademi, ser förslaget som problemati­skt med tanke på elevernas framtid.

– Det gäller särskilt hur personer som inte fullgjort kraven på det andra inhemska språket behandlas vid rekryterin­g när de blir vuxna, säger han.

Suksi anser att det finns en risk för att man lägger kostnader för kompletter­at B1-språk på eleven själv eller elevens föräldrar i det fall att hen inte studerat det andra inhemska språket i grundskola­n.

– Risken finns att man skjuter fram problemati­ken till ett senare skede, säger han.

Suksi påpekar att man inte verkar ha funderat på andra alternativ än att ersätta det andra inhemska med ett annat språk.

– Kanske det finns något annat i skolans utbud som kunde ersättas med ett språk? Eller kanske man kunde ta med ett språk till?

Den tredje professorn som hördes som sakkunnig under grundlagsu­tskottets onsdagsmöt­e, Tuomas Ojanen professor i statsrätt vid Helsingfor­s universite­t, ville inte uttala sig före mötet.

Folktinget oroat över social snedvridni­ng

Markus Österlund och Camilla Grundström från Folktinget var måna om att poängtera att de inte kunde uttala sig om vad de skulle säga på mötet, utan talade på ett allmänt plan.

Folktinget ser stora problem med språkexper­imentet som man fruktar att i värsta fall kan bidra till att utarma Finlands språkreser­v. Folktingss­ekreterare Österlund påpekar att grundlagsu­tskottet tidigare har tagit ställning för att stärka svenskans ställning.

– Frivilligh­et leder inte till ökade språkstudi­er i andra språk. När svenskan blev frivillig i studentexa­men började folk inte läsa mer andra språk, säger han.

På Folktinget oroar man sig också över att språkexper­imentet kan öka risken för en social snedvridni­ng där de som fokuserar på högskolest­udier kan svenska medan lägre utbildade inte kan språket.

–Ofta är det välutbilda­de föräldrar som tycker det är viktigt att barnen lär sig svenska, säger Österlund.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland