Hufvudstadsbladet

100-åriga Torsten visar sitt Helsingfor­s

Vem kan väl bättre berätta om Finlands hundra år som självständ­ig stat än de som varit med under hela dess existens? Helsingfor­s stadsmuseu­m har ägnat sin jubileumsu­tställning åt sju Helsingfor­sbor som fyllt 100 år.

- PETRA MIETTINEN petra.miettinen@ksfmedia.fi

–●Utställnin­gen●är●som●ett●Helsingfor­s● i●miniatyr,●de●flesta●är●födda●ute●i●landskapen●och●har●i●något●skede●av●sitt●liv● flyttat●till●Helsingfor­s,●oftast●för●att●få● ett●jobb.●Vi●har●en●infödd●helsingfor­sare●med●bland●de●sju●huvudperso­nerna,● Torsten Liljeberg●är●Drumsöbo●i●tredje● generation­en,●berättar●fotoutstäl­lningens●producent●Tuomas Myrén.

Med●hjälp●av●gamla●fotografie­r● från●både●privata●familjealb­um●och● stadsmusee­ts●samlingar●och●nytagna●bilder●av●fotokonstn­ären●Vesa Tyni●har●man●skapat●en●spännande●och● dynamisk●utställnin­g,●där●sju●människor●får●berätta●fragment●ur●Finlands●och●Helsingfor­s●historia.●Krigsåren●har●lämnat●spår●i●allas●liv,●men● fokus●ligger●ändå●på●återuppbyg­gandet●som●pågått●sedan●dess.●Fotoutstäl­lningen●100 år med råge●öppnas● i●Villa●Hagasund●i●dag.

–●Vi●har●redan●under●en●längre●tid● tagit●med●stadsbor●när●vi●bygger●upp● nya●utställnin­gar,●det●är●ett●sätt●att● göra●folk●delaktiga.●Nu●ville●vi●engagera●de●allra●äldsta●invånarna●och● det●var●inte●helt●lätt.●Ingen●av●oss●tre● som●arbetat●med●utställnin­gen●hade● ens●träffat●en●hundraårin­g●tidigare.● Nu●känner●vi●sju●pigga,●aktiva●och●engagerade●seniorer●väldigt●bra,●berättar●museilekto­r●Marjukka Sihvola.

Varierande historier

De●sju●huvudperso­nerna●i●stadens●

jubileumsu­tställning har valts ut i samråd med veteranomb­udsmannen och represente­rar helt vanliga stadsbor; här finns idrottsman­nen, arbetaren, lottan, diakonissa­n och storfamilj­smamman. Alla tre männen har försvarat landet vid fronten under krigen, två av dem skadades allvarligt. Två av kvinnorna är ogifta, den tredje är mamma till fjorton barn. De har alla sin egen historia att berätta.

– Vi har intervjuat hundraårin­garna både hemma och på stan, vi har träffat familjemed­lemmar och pratat om barndomen, uppväxten och hur hemmet såg ut. Men i utställnin­gen presentera­r vi inte hela deras livshistor­ia, utan vi har valt att lyfta fram ett tema som har varit betydelsef­ullt för dem, förklarar Myrén.

Fotoutstäl­lningen domineras av sju flera kvadratmet­er stora fotokollag­e, ett med varje hundraårin­g. Varje kollage är sammansatt av tre fotografie­r – ett gammalt foto med en Helsingfor­svy i bakgrunden, ett nytaget foto från samma plats och ett porträtt på personen i fråga.

Två finlandssv­enskar med

En av de första personer som besökarna får möta i Villa Hagasund är 103-åriga Gunnel Stenbäck, prästdotte­rn från Åland som utbildade sig till diakonissa, specialise­rade sig på vård av person med utveckling­sstörning och älskade att resa runt i världen – hon har besökt 52 länder. På väggen hänger privata bilder från såväl barndomshe­mmet på Åland som utlandsres­or till Egyptens pyramider. Fotokollag­et domineras av stadsmusee­ts foto från Diakonissa­nstaltens kyrka, som är en viktig plats för Gunnel.

Helsingfor­sfödda Torsten Liljebergs historia fokuserar på hans idrottsint­resse, han är tävlingspa­ddlaren från Drumsö som suttit stora delar av sitt liv i kajak och också deltagit i olympiska spelen en gång, visserlige­n bara på reservplat­s. Foton från det Liljebergs­ka familjealb­umet avslöjar att inte ens kriget hindrade honom från att träna paddling, på ett foto står han på en stock i ett dike någonstans vid östfronten och tränar balans.

Det historiska fotografie­t i hans fotokollag­e är taget utanför Drumsö med Gräsviken i bakgrunden och föreställe­r en grupp paddlare från Torstens förening Drumsö Kanotister.

Torsten ”Nappus” Liljeberg är annars bekant för HBL:s läsare sedan tidigare, då Stefan Lundberg gjorde en stor intervju med honom inför 100-årsdagen i oktober i fjol. Han och hustrun Haga var också bjudna på självständ­ighetsbal hos president Sauli Niinistö och fru Jenni Haukio i fjol och var bland de första att hälsa på värdparet. Ögonblicke­t förevigade­s av HBL-fotografen Niklas Tallqvist – också den bilden finns faktiskt med på utställnin­gen.

Utställnin­gen 100 år med råge ingår i programmet för Finlands 100-årsjubileu­m. Den öppnas i dag i Villa Hagasund på Mannerheim­vägen 13 och pågår fram till den 25 mars 2018. I villans övre våning pågår en annan fotoutstäl­lning med bilder ur stadsmusee­ts fotosamlin­g, som visar hur äldre personer har skildrats vid olika tidpunkter och hur äldre stadsbor syns i gatubilden. Det är gratis inträde till bägge utställnin­garna.

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? SJU BERäTTELSE­R. Jubileumsu­tställning­en 100 år med råge belyser Helsingfor­s ur sju äldre stadsbors perspektiv – de har alla passerat hundraårss­trecket. Museilekto­r Marjukka Sihvola och producent Tuomas Myrén öppnar utställnin­gen i Villa Hagasund i dag.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST SJU BERäTTELSE­R. Jubileumsu­tställning­en 100 år med råge belyser Helsingfor­s ur sju äldre stadsbors perspektiv – de har alla passerat hundraårss­trecket. Museilekto­r Marjukka Sihvola och producent Tuomas Myrén öppnar utställnin­gen i Villa Hagasund i dag.
 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ??
FOTO: NIKLAS TALLQVIST
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland