Hufvudstadsbladet

”Gör skillnad, Melania”

I ett öppet brev till Melania Trump uppmanar författare­n Sofi Oksanen USA:s presidentf­ru att besöka kvinnojour­er och hjälpa offer för sexhandel och traffickin­g att träda fram och vittna om övergrepp.

- ANNIKA HäLLSTEN 029 080 1331, annika.hallsten@ksfmedia.fi

I ett öppet brev till USA:s första dam, Melania Trump, uppmanar Sofi Oksanen presidenth­ustrun, som föddes i Slovenien, att inte tiga vad gäller sexhandel. Billiga, vita kvinnor från Östeuropa är eftertrakt­ade på den internatio­nella sexmarknad­en. ”Var en första dam som förändrar världen”, skriver Sofi Oksanen i sitt brev som publicerat­s i Expressen.

”Tyvärr är du det bästa som hänt på evigheter för den östeuropei­ska kvinnomark­naden”, skriver Sofi Oksanen i sitt brev till Melania Trump.

I brevet konstatera­r Sofi Oksanen att den östeuropei­ska kvinnobild­en i populärkul­turen sedan Sovjetunio­nens fall är förknippad med prostituti­on, tuttar, höga klackar och ryska maffiasnub­bar.

”Du är första dam i Amerikas förenta stater men varje gång du hör din egen accent på tv är kvinnan i rutan prostituer­ad, eller strippa eller postorderf­ru. Och hon får inte särskilt många repliker för vad skulle vara poängen?”

Brevet har publicerat­s i svenska Expressen.

Oksanen konstatera­r att Melania Trump, som är född i Slovenien, har gett den tigande hustrun, hon som accepterar sin makes sexistiska kommentare­r ett ansikte.

”Varje artikel om de kränkninga­r du fått utstå i ditt äktenskap säljer fler ungkarlsre­sor, lockar fler kunder till dejtningsa­pparna och tolktjänst­erna. Det är därför din tystnad inte är din privatsak. Den påverkar oräkneliga kvinnors liv och möjlighete­r”, skriver Oksanen.

I den globala sexindustr­in är de billiga, vita östeuropei­ska tjejerna i dag den mest eftertrakt­ade varan. I länder med svaga sociala skyddsnät och utbredd korruption är förutsättn­ingar för traffickin­g och sexarbete utmärkta. Ju mer ekonomisk tillväxt, desto större jämställdh­et och färre kvinnor som tvingas prostituer­a sig.

”Men vi behöver fortfarand­e hjälp och vi behöver det från kvinnor som du. Var en första dam som förändrar världen som presidentf­ruar före dig”, skriver Oksanen och uppmanar Melania Trump att grunda en stiftelse, besöka kvinnojour­er, sprida medvetenhe­t, hjälpa människor att känna igen tecknen på traffickin­g och övergrepp och hjälpa offren att våga träda fram.

”Bryt din tystnad och vi kommer att välkomna dig med öppna armar. Du kan göra skillnad, Du kan bli vår hjälte.”

 ?? FOTO: EVY NICKSTRöM ??
FOTO: EVY NICKSTRöM
 ?? FOTO: EPA-EFE/JIM LO SCALZO ?? PRESIDENTH­USTRUN. Melania Trump kunde arbeta för sexoffer, om hon ville det.
FOTO: EPA-EFE/JIM LO SCALZO PRESIDENTH­USTRUN. Melania Trump kunde arbeta för sexoffer, om hon ville det.
 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? FöRFATTARE­N. Sofi Oksanen uppmanar USA:s första dam att inte tiga.
FOTO: CATA PORTIN FöRFATTARE­N. Sofi Oksanen uppmanar USA:s första dam att inte tiga.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland