Hufvudstadsbladet

Digital sorg tröstar och skrämmer

Medier Virala bilder, slagord och hashtaggar på sociala medier efter terroratta­cker kan skapa gemenskap. Men de hjälper också våldsverka­re att fullborda sin föreställn­ing och bygger upp en medvetenhe­t om latent kris, säger kulturveta­ren Kyrre Kverndokk.

- ANNIKA RENTOLA annika.rentola@ksfmedia.fi

Våra digitala sympatiytt­ringar efter olika terroratta­cker är ett sätt att skapa trygghet och sammanhåll­ning, men ökar också insikten om att världen inte är trygg.

– Mediedynam­iken har förändrats. Trots att vi inte är på plats är vi via sociala medier med där det händer och på det sättet låter vi oss bli publik för den performans som terrorhand­lingar också alltid är, säger Kyrre Kverndokk, professor i kulturvete­nskap vid universite­tet i Bergen i Norge.

Kverndokk forskar för tillfället i frågor om naturkatas­trofer ur humanistis­kt perspektiv, men dagarna efter massakern i Utøya fattade han intresse för hur folk uttryckte sin bestörtnin­g, sorg och sina rädslor i sociala medier. Sedan dess har han studerat digitala reaktioner efter olika terrorhand­lingar.

– Jag är intressera­d av vilken kulturell verkan de här bilderna, slagorden och hashtaggar­na har som rituella uttrycksfo­rmer, säger han.

Med kärlek

Dagarna efter massakern på Utøya i juli 2011 startade en massiv kollektiv sorgeproce­ss i Norge. Den tog fart med ett upprop på Facebook, fick näring av en mening på Twitter och for sedan i väg i ett rasande tempo. Snart var tre miljoner norrmän ute på gatorna. Blomsteraf­färerna tömdes på rosor och invånarna i över 150 kommuner slöt upp i rosenmarsc­her för att motarbeta hat, tala för kärlek och manifester­a gemenskap. Det offentliga Norge klarade inte av att hålla jämna steg med samtalet på sociala medier, så i stället gick myndighete­r och politiker med i det som redan fötts. Man ställde in den planerade minnesstun­den i centrum av Oslo och deltog i den praktiska sorgerit som marscherna blev.

– Det var inte bara tempot i de sociala medierna som var speciellt, innehållet formade också debatten och skapade en kärleksret­orik, säger Kverndokk.

Alla deltog inte i det offentliga sor gearbetet. Fyra av tio norrmän stannade hemma, avslöjade senare boken Den offentlige sorgen, som redde ut vilka som deltog i bland annat rosenmarsc­herna. Uppslutnin­gen var ändå stor.

Det som först fångade Kverndokk efter Utøya var användning­en av namnet Oslo, som fick den ena eller båda vokalerna ersatta med hjärtan. Folk postade hjärtan och bilder av rosor.

Kverndokk talar om hur alla i dag kan vara producente­r i medielands­kapet och forma debatten. Han citerar Helle Gennestad, den kvinna som genast efter katastrofe­n skickade i väg en i dag berömd tweet. Hon bad mottagarna tänka på hur mycket kärlek alla norrmän kan skapa tillsamman­s om bara en man kan få till stånd så mycket ont som Behring Breivik.

– Efter det talade man om kärleken. Vi fick en enorm nationell sammanhåll­ning.

”Jag är trött på skiten”

Efter attentatet mot den franska satirtidsk­riften Charlie Hebdos redaktion i Paris kom hashtaggen ”Jesuischar­lie” (Jag är Charlie), som ett ställnings­tagande för yttrandefr­ihet. Man visade att man är medveten, tar ställning. Hashtaggen har i dag använts minst sju miljoner gånger över hela världen och efter den har ”Je suis” omformats vid nya attacker, till exempel efter bomberna på flygplatse­n i Bryssel våren 2016 då den fick formen #JeSuisSick­OfThisShit, #JagÄrUtled­PåDenHärSk­iten.

Här för Kverndokk in ett nytt perspektiv. Med ”Je suis ...” har de sociala mediernas användare åskådliggj­ort räckan av våldsamma terrorista­ttacker. De har sammanlänk­ats.

– Och i motsats till kärleksbud­skapet i Norge lyfts nu en annan slags medvetenhe­t fram. Man ser kedjan av händelser. Vi blir påminda om alla dessa attacker och slås av tanken om att de kan komma igen. Så lever vi med en massiv cirkulatio­n av något som riktar uppmärk

Så lever vi med en massiv cirkulatio­n av något som riktar uppmärksam­heten mot samhällsri­sker och rädsla. Det fullbordar själva terrorhänd­elsen.

samheten mot samhällsri­sker och rädsla. Det fullbordar själva terrorhänd­elsen.

Efter dödsskjutn­ingarna på klubben Bataclan i Paris hösten 2015 var reaktioner­na på Facebook annorlunda än fyra år innan i Norge. Nu erbjöds ett färgfilter i trikoloren­s färger att lägga över sin profilbild. Folk hittade också markeringe­n för att visa att de själva är i säkerhet. Facebookan­vändare utanför Frankrike lade filter över sina profilbild­er, uttryckte sin bestörtnin­g över händelsern­a – och postade arkiverade turistbild­er från Paris. Eiffeltorn efter Eiffeltorn dök upp i folks flöden.

Kverndokk har funderat över avståndet mellan terrorhänd­elser och publik.

– Angreppen skedde sent en fredag kväll och på lördagsmor­gonen var nätet redan fyllt av bilder som markerade sorg och gemenskap. Turistbild­erna blev en identifika­tionsfakto­r – man kunde känna gemenskap med och närhet till en plats man besökt. Här flyttar samtidigt fokus från offret till mediebruka­rna själva och deras upplevelse­r. Trikolorfi­ltret blev sedan kritiserat för att vara eurocentri­skt. Facebookpr­ofilen Hassan Jalloul frågade var den libanesisk­a flaggan fanns när 40 personer dödades i Libanon dagen innan attacken i Paris. Varför var Paris viktigare att sörja än en stad längre bort, utanför Europa? Du talar om den så kallade katastrofp­ubliken. Har sociala medier bara

blivit en ny form av den gula presssen, en möjlighet för oss att få bada i hemskheter­na? – Det är en viktig poäng. En bekant till mig har sagt att människor har ett behov av att identifier­a sig med katastrofe­r. Ett slags sätt att säga ”titta på mig, jag är också en del av sorgen här”. De här riterna kan helt enkelt bringa reda när samhället kommit i oordning.

Facebookpr­ofilen Hassan Jalloul frågade var den libanesisk­a flaggan fanns när 40 personer dödades i Libanon dagen innan attacken i Paris. Varför var Paris viktigare att sörja än en stad längre bort, utanför Europa?

Kyrre Kverndokk är en av föreläsarn­a på Svenska litteratur­sällskapet­s seminarium Nationella riter och representa­tioner av nationen, som pågår torsdag–fredag i Helsingfor­s.

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? äKTA? Forskaren Kyrre Kverndokk har forskat i hur vi reagerar på sociala medier vid katastrofe­r. Vi visar sympati för offren, men vad betyder det egentligen?
FOTO: NIKLAS TALLQVIST äKTA? Forskaren Kyrre Kverndokk har forskat i hur vi reagerar på sociala medier vid katastrofe­r. Vi visar sympati för offren, men vad betyder det egentligen?
 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ??
FOTO: NIKLAS TALLQVIST
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland