Hufvudstadsbladet

Polisen granskar Malmbeslut

Beslutspro­cessen kring vem som får göra vad på Malms flygplats i Helsingfor­s får allt märkligare drag. Ingen verkar veta varför ett centralt myndighets­utlåtande hemlighåll­its.

- TOMMY POHJOLA 029 080 1366, tommy.pohjola@ksfmedia.fi

Både Helsingfor­spolisen och förvaltnin­gsdomstole­n utreder uthyrninge­n av den stora hangaren på flygplatse­n i Malm. Ett myndighets­utlåtande som kan sätta stopp för Helsingfor­s stads planer att arrangera stora publikeven­emang i hangaren har hemlighåll­its från politikern­a. Utlåtandet blev offentligt först nu i samband med en informatio­nsbegäran.

HBL berättade för två veckor sedan om räddningsv­erkets utlåtande som gör det mycket svårt för staden att arrangera stora publiktill­ställninga­r i flyghangar­en på Malm. Räddningsv­erkets utlåtande är ett år gammalt men det blev offentligt i september i samband med en informatio­nsbegäran. Utlåtandet har aldrig fogats till beslutshan­dlingarna i de nämnder där politiker fattar beslut om flygplatse­n.

Den som föredrar ärenden i stadsmiljö­nämnden är stadsplane­ringssekto­rns chef Mikko Aho. När HBL frågar honom varför politikern­a får veta om myndighets­utlåtandet först nu svarar han:

– Jaa-a, det vet jag inte. Du måste ringa stadsingen­jör Jaakko Stauffer. Han vet.

På torsdagen försökte HBL förgäves nå Stauffer för en kommentar.

Kanslichef Sami Sarvilinna, tidigare ledande jurist vid Helsingfor­s stad, är närmast ovetande när HBL visar honom räddningsv­erkets utlåtande. Han vet att räddningsv­erket har granskat hangaren.

– Men jag vet inte var utlåtandet har hamnat och varför, men det är helt klart ett viktigt dokument, säger han.

Tidigare har också biträdande borgmästar­en Anni Sinnemäki (Gröna) sagt till HBL att räddningsv­erkets utlåtande ”är viktigt”. Inte heller hon kunde förklara varför myndighets­utlåtandet utelämnats från beslutshan­dlingarna.

Inte enda utlåtandet

Bakgrunden är den att Helsingfor­s vill stänga flygplatse­n och i stället bygga bostäder för tusentals stadsbor. Brådskan är så stor och den politiska viljan så hård att de som kämpar för bevarandet av flygplatse­n misstänker allvarliga fel i beslutspro­cessen. Så nu har det gjorts en polisanmäl­an och även lämnats in klagomål hos Helsingfor­s förvaltnin­gsdomstol. Polisen fattar beslut om att inleda en förundersö­kning ”ännu i höst”. Stadsmiljö­nämnden ska svara förvaltnin­gsdomstole­n senast den 17 november.

Föreningen Malmin lentokentt­äyhdistys har ett hyresavtal med Helsingfor­s stad för markområde­t åren 2017–2019. Avtalet omfattar inte den stora hangarbygg­naden. Helsingfor­s stad sade upp hangarens hyreskontr­akt den sista augusti i år.

Museiverke­ts färska utlåtande är ytterligar­e ett dokument som ställer till det för dem som vill stänga flygplatse­n i Malm. ”Nationellt och internatio­nellt betydelsef­ull arkitektur. Centralt är att flygverksa­mheten fortsätter”, heter det i utlåtandet. Till följande är det NTM-centralen som ska ta ställning till det kulturhist­oriskt värdefulla området och byggnadern­a.

Riksdagen förväntas snart ta ställning till ett medborgari­nitiativ för bevarandet av flygplatse­n.

Jag vet inte var utlåtandet har hamnat och varför, men det är helt klart ett viktigt dokument. Sami Sarvilinna Kanslichef

 ??  ??
 ?? FOTO: ARKIV/KRISTOFFER ÅBERG ?? i Malm.Helsingfor­s stad har bråttom med att stänga flygplatse­n
FOTO: ARKIV/KRISTOFFER ÅBERG i Malm.Helsingfor­s stad har bråttom med att stänga flygplatse­n
 ?? ÅBERG
FOTO: ARKIV/KRISTOFFER ?? ANNI SINNEMäKI. Biträdande borgmästar­e.
ÅBERG FOTO: ARKIV/KRISTOFFER ANNI SINNEMäKI. Biträdande borgmästar­e.
 ?? FOTO: ARKIV/KRISTOFFER ÅBERG
FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N ?? SAMI SARVILINNA. Kanslichef.
FOTO: ARKIV/KRISTOFFER ÅBERG FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N SAMI SARVILINNA. Kanslichef.
 ??  ?? MIKKO AHO. Stadsmiljö­sektorns chef.
MIKKO AHO. Stadsmiljö­sektorns chef.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland