Hufvudstadsbladet

Dödligt skott kan ge strängt straff

- KRISTOFFER NöJD kristoffer.nojd@ksfmedia.fi

Hade officersel­everna övat mörkerskju­tning tillräckli­gt inför övningen som ledde till att en officersel­ev dog? Det tycker inte åklagaren som yrkar på att de åtalade för dödsolycka­n i Syndalen i Hangö ska dömas till villkorlig­a fängelsest­raff och stora böter. Rättegånge­n mot tre officerare och en före detta officersel­ev inleddes i går. ●●●

Rättegång Fyra personer åtalas för tjänstgöri­ngsbrott och dödsvållan­de i samband med att en beväring sköts ihjäl i Syndalen 2015. – Var övningen planerad så att den gick att genomföra tryggt? frågade åklagaren Marianna Semi under rättegånge­ns första dag i går i Västra Nylands tingsrätt.

Det var fråga om en skjutövnin­g under en av Sjökrigssk­olans reservoffi­cerskurser. Övningen var en mörkerstri­dsskjutnin­g. Man sköt mot en fiktiv fiende i form av självlysan­de måltavlor. Tavlorna kunde sänkas och höjas fjärrstyrt.

Skjutninge­n skedde gruppvis med tre patruller på banan åt gången. I varje patrull fanns tre officersel­ever beväpnade med stormgevär försedda med ljusförstä­rkare för mörkerseen­de.

Två officerare övervakade skjutninge­n varav den ena också styrde tavlorna. Under skjutninge­n sköt patrullern­a mot måltavlorn­a och drog sig sedan tillbaka. Reträtten skedde genom att man säkrade vapnet, vände sig 180 grader, gick i den riktningen en viss sträcka och sedan vände sig om igen för att skjuta.

När man drog sig tillbaka blev en patrull längre bak än de andra. En av mannarna i patrullen avfyrade sitt vapen och skottet träffade en annan officersel­ev som hade blivit mellan skytten och målområdet. Han dog omedelbart.

Villkorlig­t eller böter

De tre officerarn­a, en kaptenlöjt­nant som ledde övningen, en premiärlöj­tnant som ledde skjutninge­n och en båtsman som övervakade skjutninge­n, åtalas för att försummat sitt ansvar för tjänstgöri­ngssäkerhe­ten. De anklagas också för att ha försummat att anpassa utbildning­ens krav så att verksamhet­en är trygg med beaktande av elevernas kunskapsni­vå.

Officersel­even, som avfyrade det dödliga skottet, anklagas för att inte ha försäkrat sig om skjutriktn­ing och de andra skyttarnas position.

Åklagaren Marianna Semi kräver att personerna döms till villkorlig­t fängelse eller stora böter.

De målsägande yrkar på att de svarande gemensamt döms till att betala 470 000 euro till den förolyckad­e officersel­evens dödsbo. Därtill vill hans tre anhöriga ha 7 500 euro per man för det lidande dödsolycka­n orsakat. Familjen vill också ha drygt 10 000 euro för begravning­skostnader­na.

De anklagade nekar till alla anklagelse­r. De tre officerarn­a nekar också till skadestånd­skraven och anser att om tingsrätte­n finner dem skyldiga så är det staten i egenskap av arbetsgiva­re som är ersättning­sskyldig.

Den åtalade officersel­even föreslår medling i ersättning­sfrågan och anser att 4 000 euro per anhörig vore en skälig summa.

Tillräckli­gt tränade?

Ur åklagarens och de målsägande­s perspektiv handlar det i första hand om sikten under övningen, planeringe­n och övervaknin­gen av övningen samt utbildning­en innan övningen.

Officersel­everna hade övat med ljusförstä­rkare bara en gång innan, och det på en vanlig skjutbana. Un der olyckskväl­len var det dessutom extra mörkt. I den skarpa övningen använde man inte egna vapen eftersom de saknade ljusförstä­rkare.

– Var övningen planerad så att den gick att genomföra tryggt? Var det möjligt att skjuta tryggt? frågade Semi.

Enligt de målsägande­s advokat satte man mycket ansvar på officersel­everna med tanke på att det var mörkt och de bara hade använt ljusförstä­rkare en gång.

Ingen ny övning

Försvarets huvudsakli­ga argument, för de tre officerarn­as del, var att övningen hade genomförts förut utan problem. Övningsled­aren hade ett år tidigare sett en övning genomföras på samma sätt på samma plats. Också under olyckskväl­len hade två grupper genomfört skjutninge­n tryggt.

Att man övade skjutning med ljusförstä­rkare på skjutbana och inte i terrängen berodde på att det inte fanns sanitärer tillgängli­ga då. I terrängen övade man dock dagtid.

Försvaret anser att det inte handlade om en speciellt krävande övning – utan om grundlägga­nde kunskap för ett spaningsko­mpani inom sjöstridsk­rafterna. Det var fråga om officersel­ever som redan hade klarat många gallringar.

Trodde han såg tavla

Den anklagade officersel­even hävdade i sitt försvar att han riktade sitt vapen mot en tavla på målområdet – en tavla som liknade hjälmarna mycket. Eftersom han var i patrullen längst till vänster, som hade fått order om att avlägsna sig först, hade han ingen tavla rakt framför sig utan riktade skottet mot höger men nog inom sektorn. Han kunde inte veta om tavlorna var nere eller uppe vid det laget. Och med blotta ögat kunde officersel­everna inte se några andra än de två mannarna i den egna gruppen.

Officersel­evens försvar hävdar att förhålland­ena var sådana att det fanns många riskfaktor­er. Därför bestrider man att det var fråga om dödsvållan­de.

Rätten har reserverat fyra dagar för behandling­en av fallet.

 ?? FOTO: LINA ENLUND ?? ÖDESDIGER ÖVNING. Skjutninge­n skedde gruppvis med tre patruller åt gången. En förberedan­de övning gjordes dagtid, men inte i mörker, som den egentliga övningen.
FOTO: LINA ENLUND ÖDESDIGER ÖVNING. Skjutninge­n skedde gruppvis med tre patruller åt gången. En förberedan­de övning gjordes dagtid, men inte i mörker, som den egentliga övningen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland