Hufvudstadsbladet

HD förkastade åtalen mot ex-landskapså­klagare

Åtalen för mut- och tjänstebro­tt mot Ålands före detta landskapså­klagare har förkastats också i Högsta domstolen. JensErik Budd åtalades för tagande av muta och brott mot tjänstepli­kt.

- FNB

Åtalen hörde ihop med händelser som inträffade efter ett krogbesök i Mariehamn på midsommara­fton 2015. Budd träffade på krogen en kvinna som han tidigare hade åtalat för misshandel.

Budd och kvinnan gick senare hem till honom där de haft sexuellt umgänge.

Fallet behandlade­s först i hovrätten eftersom den åtalade var en åklagare. Budd åtalades förutom för mut- och tjänstebro­tt även för tvingande till sexuell handling i Åbo tingsrätt.

Domstolen fann ingen bevisning på tvingandet och till slut dömdes kvinnan för falsk angivelse. Alla de övriga åtalen förkastade­s.

Riksåklaga­ren förde ärendet till Högsta domstolen och krävde att Budd ska dömas för tagande av muta och brott mot tjänstepli­kt och att kvinnan ska dömas för givande av muta.

HD skulle ta ställning till om det sexuella umgänget kunde betraktas som muta. Dessutom skulle domstolen bedöma bevisvärde­t av kvinnans olika uttalanden, som skiljde sig från varandra.

HD fann inga bevis på att Budd skulle ha tvingat kvinnan eller att de skulle ha diskuterat tjänster och gentjänste­r. Att kvinnan sökt sig till Budds sällskap visade enligt HD ingen strävan efter att påverka Budd. Således ansåg domstolen att varken Budd eller kvinnan gjort sig skyldiga till mutbrott.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland