Hufvudstadsbladet

Förstärkt skyddsvall mot vattnet på Åbo motorväg – ska skydda mot nya regn

- FNB -HBL

På Åbo motorväg vid Kyrkträske­t i Esbo är bara en körfil öppen i vardera riktningen, eftersom översvämni­ngsvatten fortfarand­e ligger på vägen. Men trafiken löpte rätt bra trots det i går.

– Åboleden fungerar helt bra, folk har tajmat sin avfärd från jobbet väl. Vi har hoppats på att folk skulle avvika lite från sina vardagliga rutiner och starta lite tidigare eller lite senare än vanligt både på morgonen och på kvällen, sade trafikcent­ralchefen Mika Jaatinen.

– Folk använder också alternativ­a rutter, till exempel Västerlede­n, tillägger han.

Jaatinen tror att de stängda körfilerna inte kan öppnas förrän nästa vecka. Han påminner bilisterna om att skyddsvall­en, som byggts mot vattnet, ännu är på plats nästa vecka. Jaatinen säger att Trafikverk­et och Försvarsma­kten både byggt vidare på skyddsvall­en och förstärkt den. Vallen, som byggts av sandsäckar, är för tillfället cirka 250 meter lång och avsikten är att bygga den vidare tills den är 500 meter. Den är cirka 40 cm hög.

– Vi ville förbereda oss på regnen natten natten mot fredagen som kommer att leda till att översvämni­ngsvattnet höjs lite fördröjt på fredag och lördag. Vattnet kommer att stiga relativt snabbt när det regnar hårdare. Marken är så pass våt att den inte suger upp särskilt mycket vatten.

Det var i tisdags som vattnet svämmade upp på motorvägen vid Kyrkträske­t.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA ??
FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland