Hufvudstadsbladet

Design ska lösa problem på hackathon

Studerande vid Aalto-universite­tet ordnar i början på november det största designhack­athonet av sitt slag. Under evenemange­t Dash vill man ha användaren i fokus och lösa problem med hjälp av tvärvetens­kapliga problemlös­are och designtänk.

- STAFFAN SMÅROS staffan.smaros@ksfmedia.fi

För några veckor sedan blev det klart att man ska få föda upp och sälja insekter som mat i Finland. Insekter är en miljövänli­g näringskäl­la, men hur ska man egentligen få den stora massan att äta insekter? Det här är ett av de problem som det tvärvetens­kapliga designhack­athonet Dash vill ta sig an. Hackathone­ts initiativt­agare Axel Cedercreut­z säger att man vill skapa ett evenemang där man tar sig an äkta problem med användaren i fokus.

– Jämfört med andra hackathon, där man ofta har en kort tid att komma på någon ny lösning och utvecklar en produkt, har vi tagit en analytisk del med i processen. Våra utmaningar är på en lite högre nivå, säger Cedercreut­z.

Bland de fem utmaningar som deltagare kan anmäla sig till finns också riktigt stora aktuella rubriker som ”Hack the healthcare” (red. övers. Hacka hälsovårde­n) och ”Hack the job” (red. övers. Hacka arbetet). Med den analytiska delen avser Cedercreut­z att deltagarna får två veckor tid på sig att undersöka och forska i sitt problem innan själva hackathone­t, för att på det här sättet följa en naturlig designproc­ess.

– Först gör du undersökni­ng, sen utvecklar du. Det kreativa tänkandet kommer först efter att det analytiska är gjort.

Designer saknades

Cedercreut­z fick idén till hackathone­t efter att en sommar ha studerat webbutveck­ling i Kanada och där träffat människor som studerade användarde­sign.

– När jag kommit hem och tittade på vad den finska uppstartss­cenen och till exempel hackathone­t Junction gjorde, så insåg jag att vi helt och hållet saknade designer i processen, säger Cedercreut­z.

Tillsamman­s med medorganis­atören Iida Palosuo tog han kontakt med designstud­erande för att ta reda på vad designer är intressera­de av.

– De sa att de inte vill göra något endast med andra designer. Det som hämtar mest värde är att man gör tvärvetens­kapliga projekt, så att man får flera olika synvinklar på ett problem. Då tänkte vi att vi ordnar ett evenemang där egentligen alla ska kunna visa upp vad de går för.

Dash är också öppet för vem som helst säger Cedercreut­z. De söker allt från designer och kodare till läkare och entreprenö­rer.

– Du behöver inte kunna allt, utan det räcker att du kan din sak väl så parar vi ihop dig med andra människor och skapar lag som kan många olika saker och har många olika synvinklar på problemet.

Dash ordnas första helgen i november, men deadline för anmälan är det här veckoslute­t.

 ?? FOTO: AALTO UNIVERSITE­T/MIKKO RASKINEN ?? ARRANGöRER. Aalto-studerande Iida Palosuo och Axel Cedercreut­z håller i arrangeman­gen av designhack­athonet.
FOTO: AALTO UNIVERSITE­T/MIKKO RASKINEN ARRANGöRER. Aalto-studerande Iida Palosuo och Axel Cedercreut­z håller i arrangeman­gen av designhack­athonet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland