Hufvudstadsbladet

”Finland behöver sina industrist­äder”

Regionstäd­erna i Finland är förlorare i samhällsut­vecklingen. Deras problem kan ändå lösas och Finland behöver dem, säger utredaren Antti Rantakokko som skrivit en rapport om regionstäd­erna.

- FNB

Regionstäd­erna har missgynnat­s i förhålland­e till de största växande städerna och landsbygde­n, säger utredaren Antti Rantakokko. Enligt honom finns det knappt någon forskning om regionstäd­erna. Det vill han ändra på.

– Regionerna är kärnområde­n för det industriel­la Finland, säger han.

Regionstäd­erna är ofta tidigare arbetarstä­der med skogsindus­tri och tung metallindu­stri. Bland regionstäd­erna finns också hamnstäder. Typiskt är att de är näst största stad i sina landskap.

Enligt Rantakokko har regionstäd­erna varit de som förlorat mest på grund av strukturom­vandlingar­na under de senaste decenniern­a. Regionstäd­ernas små regionala ekonomier är också mycket sårbara i akuta strukturom­vandlingar.

Rantakokko lyfter fram Raumo och Nystad som positiva exempel där en gynnsam strukturom­vandling pågår. Utveckling­en vid västkusten är annars också positiv och i inlandet utgör Äänekoski en klar vinnare tack vare sitt nya bioraffina­deri.

Utbildning har stor betydelse

Rantakokko föreslår samarbetsp­rogram mellan regionstäd­ernas och staten.

– Det viktigaste är att leta gemensamma svar på gemensamma problem och att skapa fungerande riksomfatt­ande lösningar.

Rantakokko säger att programmet skulle omfatta flera element, bland annat satsningar på innovation­smiljön, trafikinfr­astrukture­n och utbildning­en.

I de flesta regionstäd­erna minskar befolkning­en medan andelen pensionäre­r ökar. Arbetslösh­eten är hög samtidigt som städerna har brist på kompetent arbetskraf­t. Riskfinans­iering är svår att få.

–Betydelsen av yrkeshögsk­olor och andra stadiets utbildning är stor, säger Rantakokko.

Rapporten togs emot av kommunoch reformmini­ster Anu Vehviläine­n (C), energi- och miljöminis­ter Kimmo Tiilikaine­n (C) och näringsmin­ister Mika Lintilä (C).

Tiilikaine­n anser att befolkning­sminskning­en går att stoppa. Han säger att regionstäd­erna erbjuder en sund livsmiljö med låga bostadskos­tnader.

– Förändring­en är långsam, men den är på väg, tror han.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN ?? ANTTI RANTAKOKKO.
FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN ANTTI RANTAKOKKO.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland