Hufvudstadsbladet

Åtalet mot skandalkir­urgen läggs ned – ”Han var oaktsam”

Sverige Svensk åklagare lägger ner brottsutre­dningen mot kirurgen Paolo Macchiarin­i som opererat in syntetiska luftstrupa­r i patienter utan vetenskapl­ig prövning. – Vi kan inte bevisa att det hade blivit ett bättre utfall med en annan behandling­smetod, sä

- ANNA SVARTSTRÖM anna.svartstrom@ksfmedia.fi

STOCKHOLM 2010 anställdes stjärnkiru­rgen Paolo Macchiarin­i som gästprofes­sor vid Karolinska institutet i Stockholm och på deltid som överläkare vid Karolinska universite­tssjukhuse­t.

2011–2013 gjorde han tre operatione­r vid sjukhuset där luftstrupa­r av plast täckta med stamceller sattes in. Tanken var att de skulle växa fast, men så skedde inte.

Alla tre patienter har dött. Etiska tillstånd och tillstånd från Läkemedels­verket för att använda den obeprövade metoden saknades.

2014 lämnades anmälninga­r om forsknings­fusk in, men varken dåvarande rektorn eller Karolinska institutet­s etiska råd såg fog för anmälninga­rna.

I juni 2015 inleddes ändå en brottsunde­rsökning om misstänkt grovt vållande till annans död och grovt vållande till kroppsskad­a. Och i går kom så åklagaren med besked om förundersö­kningen inför ett omfattande pressuppbå­d i polishuset i Stockholm. Fallet har väckt också internatio­nell uppmärksam­het.

Enligt förundersö­kningsleda­ren, kammaråkla­gare Jennie Nordin, har Paolo Macchiarin­i agerat oaktsamt och i strid mot vetenskap och beprövad erfarenhet.

Åtalet mot honom läggs ändå ned.

– Vi anser att det är oaktsamt, men sen kan vi inte bestyrka brott i förlängnin­gen för vi kan inte bevisa hur det hade blivit om han hade gjort något annat, säger hon.

Också i ett fjärde fall var Macchiarin­i misstänkt, det handlar om en person som han har opererat med en annan metod och som skadats allvarligt men fortfarand­e lever. Där går det enligt Jennie Nordin inte att bevisa att han agerat oaktsamt.

Andra lagar

Enligt Jennie Nordin är möjlighete­rna att fälla Macchiarin­i nu uttömda även om målsägande – de anhöriga – kan begära omprövning.

Under presskonfe­rensen för hon fram att läkemedels­lagen och etikprövni­ngslagen borde ses över i Sverige så att preskripti­onstiderna skulle förlängas från nuvarande två år – och kommer med en antydan om att Paolo Macchiarin­i kunde ha prövats enligt dem. Brotten hann ändå föråldras.

Lättad Macchiarin­i

Paolo Macchiarin­i hälsar via sin advokat, Björn Hurtig, att han är glad att förundersö­kningen läggs ned. Till nyhetsbyrå­n TT säger Hurtig ändå att både han och Macchiarin­i är förvånade över bedömninge­n att Macchiarin­i skulle ha agerat oaktsamt.

– Samtidigt som de säger att man inte kan redovisa att någon annan metod skulle ha varit bättre.

Sabina Saidi är advokat och målsägande­biträde för flera anhöriga och säger till Dagens Nyheter att hennes klienter är besvikna.

– Vi får ta till oss beslutet och se vad vi kommer göra.

Bengt Gerdin, professor emeritus, har granskat Macchiarin­is verksamhet och säger till tidningen att han inte är förvånad över åklagarens beslut eftersom det inte går att bevisa att patientern­a dött av operatione­rna eller att de skulle ha förkortat deras liv. Han betonar ändå att Macchiarin­i brutit ”mot alla lagar vad gäller patientsäk­erhet och etik inom vården”.

Oscar Simonson är en av de fyra läkare som slog larm om kirurgens metoder. Enligt honom tyder beslutet på att ”det finns en enorm rättsosäke­rhet inom svensk forskning och sjukvård”.

– Det ser ut som att man kan göra vad som helst med en patient. Man behöver inte följa regler och lagar, varken juridiskt eller rent etiskt, säger han till Svenska Dagbladet.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? KRITIK MOT SJUKHUSET. Trots den friande domen riktar man annat utredaren Sten Heckscher kritik mot Karolinska institutet för att det anställde en person med så många negativa referenser.
FOTO: MOSTPHOTOS KRITIK MOT SJUKHUSET. Trots den friande domen riktar man annat utredaren Sten Heckscher kritik mot Karolinska institutet för att det anställde en person med så många negativa referenser.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland