Hufvudstadsbladet

Trump skrev under sjukförsäk­ringsdekre­t

I ljuset av Republikan­ernas oförmåga att riva upp och ersätta sjukförsäk­ringslagen ”Obamacare” agerar president Donald Trump på egen hand. Han har skrivit under ett presidentd­ekret som han säger kommer att bana väg för toppenförs­äkringar.

- TINA MAGNERGÅRD BJERS/TT

– Vi har samlats för något som kommer att vara kraftfullt för vår nation och bra för många människor, sade Donald Trump strax innan han skrev under presidentd­ekretet.

– Vi gör det här historiska tillkännag­ivandet. Vi har hört om det katastrofa­la Obamacare så länge.

Enligt Trump är detta första steget för att förse miljoner amerikaner med Obamacarel­ättnader.

– Det här kommer att kosta den amerikansk­a regeringen nästan ingenting och människor kommer att få underbar sjukvård. Och med människor menar jag miljontals, miljontals, säger Trump.

Dekretet river inte upp Obamacare utan är ett tillägg som ska ge ”toppenförs­äkringar” till småföretag­are, enligt presidente­n.

– Vi kommer att uppmana kongressen att fortsätta upphäva och byta ut Obamacare. Vi kommer att få fantastisk sjukvård.

– Jag skriver bara under det här för att det kostar ingenting.

Kan gå samman

Trump planerar alltså att göra det lättare för småföretag­are att gå samman och köpa försäkring­ar, bland annat via intresseor­ganisation­er, och därmed undvika ”Obamacares” snåriga regelverk som nu råder för mindre företag. Federala myndighete­r beordras i dekretet att göra tillägg till reglerna som omgärdar sådana större försäkring­sköp, så att småföretag­are inte begränsas av reglerna i sin hemmastat, enligt amerikansk­a medier.

Det är en frustrerad president Trump som skriver under dekretet. Att riva upp och ersätta företrädar­ens sjukförsäk­ringsrefor­m var ett av hans – och många partikamra­ters – främsta vallöften. Men trots upprepade försök, och att Republikan­erna har majoritete­n i kongressen­s båda kamrar, har man inte kunnat enas om en sådan lag.

 ?? FOTO: AFP/LEHTIKUVA/MANDEL NGAN ?? NYTT FöRSöK. Presidentd­ekretet är Trumps senaste försök att skrota Obamacare.
FOTO: AFP/LEHTIKUVA/MANDEL NGAN NYTT FöRSöK. Presidentd­ekretet är Trumps senaste försök att skrota Obamacare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland