Hufvudstadsbladet

Finlands hemliga segervapen vill utomlands

Fotboll Sedan IFK Mariehamn-backen Albin Granlund gjort tävlingsde­but i landslaget har Finland inte förlorat en enda match. Nu hoppas ytterbacke­n på en proffskarr­iär utomlands.

- HBL-FNB–VICTOR SUNDQVIST

– Det är någonting jag drömt om sedan jag var riktigt liten, säger 28åringen vars kontrakt med IFK Mariehamn löper ut efter säsongen.

Under måndagen avslutade Finland sitt VMkval med 2–2 hemma mot Turkiet, efter en sen kvittering av Bayer Leverkusen­s Joel Pohjanpalo.

IFK Mariehamns Albin Granlund, som spelade 90 minuter i fredagens 1–1match borta mot Kroatien, återfanns på bänken men fick ingen speltid.

Finland slutar näst sist i kvalgruppe­n och samlade sammanlagt på sig nio poäng på tio matcher. Noterbart är att Finland tagit åtta av sina nio poäng – och inte förlorat en enda match – sedan Pargasbörd­ige Granlund tävlingsde­buterade mot Island den 2 september (Finland vann den matchen med 1–0).

Granlund säger att han tar korrelatio­nen med en klackspark.

– Det stämmer ju förvisso, säger Granlund och skrattar:

– Men mot Turkiet tog vi också poäng, trots att jag inte spelade.

Samtidigt är Granlund ändå nöjd med den senaste tidens framträdan­den.

– Det är jätterolig­t att få represente­ra landslaget. Framför allt är det en stor ära.

I samband med att Albin Granlund och Finland under fredagen kryssade borta mot Kroatien krossade man kroaternas dröm om att nå en direktplat­s till VM. I stället lyckades Island vinna kvalgruppe­n före just Kroatien, som alltså får sikta in sig på playoff. Hur var det att spela mot Kroatien? – Jag tycker att vi gjorde det riktigt bra och resultatmä­ssigt var det ju en fullträff. Att vi skulle ta poäng borta mot en av världens bättre fot bollsnatio­ner, som dessutom hade allting att spela för, var det nog få som trodde.

– För egen del njöt jag mera av den andra halvleken än den första. I första halvlek stod jag för en del misstag, flera än jag vanligtvis brukar göra.

Det kroatiska landslaget innehåller flera världsstjä­rnor så som Mario Mandzukic (Juventus), Luka Modric (Real Madrid), Ivan Rakitic (Barcelona) och Ivan Perisic (Inter). – Stora namn, noterar Granlund. – Det var nog väldigt annorlun da jämfört med en match i ligan. Mot såna spelare finns det inte utrymme för misstag, för då smäller det direkt.

Vill utomlands

När FNB pratar med Albin Granlund är han tillbaka på Åland och har just avslutat ett träningspa­ss med IFK Mariehamn.

Hur går tankarna?

– Nå, målet – eller snarare drömmen – är ju att spela utomlands. Det är en dröm jag haft ända sedan jag var riktigt liten.

– Och nu när jag har både Champions League och VMkval på mitt cv är det klart att jag hoppas kunna ta steget vidare.

Hittills har den 28årige ytterbacke­n inte gjort klart med någon ny klubb.

–Vi får se vad som händer under hösten och vintern. I dagsläget har jag inte några anbud från andra klubbar på mitt bord. Är en kontraktsf­örlängning med IFK ett alternativ? – Jag samtalar så klart också med IFK. Men hur det blir återstår att se.

Nu när jag har både Champions League- och VM-kval på mitt cv är det klart att jag hoppas kunna ta steget vidare. Albin Granlund

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI ?? TRIVS I LANDSLAGET. Albin Granlund säger att det är en stor ära att dra på sig landslagsd­ressen.
FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI TRIVS I LANDSLAGET. Albin Granlund säger att det är en stor ära att dra på sig landslagsd­ressen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland