Hufvudstadsbladet

Malmströms mål: Via Levi och Europacupe­n till OS

Alpint I fjol tog säsongen slut redan i november och året innan knakade det till i knät i december. Nu blickar skadeförfö­ljda Grankullaå­karen Victor Malmström med friska knän ivrigt framåt på OS-säsongen.

- TOMMI WILLBERG 029 080 1401, tommi.willberg@ksfmedia.fi

26-åriga landslagså­karen Victor Malmström är på gott humör. Knäskadorn­a som pinat honom de senaste säsongerna är bara ett otrevligt minne i backspegel­n och han har en lyckad sommar, som innehöll en överraskni­ngsresa till Argentina, bakom sig.

– Sommaren gick bra. Jag har tagit det lugnt, tränat hårt, sovit bra och ätit gott – alltså det vanliga. Det var en riktigt bra sommar.

På våren testade han skidor i en månad och sommaren präglades av en hel del fysträning som varvades med träningslä­ger i Mellaneuro­pa. I augusti avbröts landslagsl­ägret i schweizisk­a Saas-Fee på grund av dåligt och ostabilt väder och träningsle­dningen fick tänka om.

– Tränarna bestämde att vi flyger tillbaka hem och drar i väg till Argentina i stället. Där var vi i tre veckor i jättebra förhålland­en. Av 21 dagar kunde vi åka på 17 dagar.

Den abrupta ändringen av planer störde inte det minsta.

– Nej, inga problem. Det finns mycket biff i Argentina och jag gillar biff. Stället var bekant och vi fick mycket ut av lägret, säger Malmström leende.

Är inte rädd för skador

Världscups­äsongen kör i gång i österrikis­ka Sölden om drygt två veckor men på grund av små känningar i ryggen väljer Malmström att inleda säsongen där den tog slut i fjol: i hemmatävli­ngen i Levi. Med hans skadehisto­rik vill man ju precis inte riskera något inför OS-säsongen.

– Jag har haft lite knäskador här och där. Senast var det menisken som gick sönder. Efter det har det varit helt bra och knäna fungerar bra nu, säger Grankullaå­karen som senast haft en hel säsong 2014–2015.

Trots en massa svåra skador förhåller sig 26-åringen positivt till sin karriär. Skadorna hör till och det är inte mycket man kan göra åt det. Rehabilite­ringsträni­ng och läkarunder­sökningar är väl bekanta för Malmström.

– Jag litar mycket på läkarna. De kommer att komma på en sådan teknologi att mina knän ännu kan må bra när jag är 60 år. Jag är en kille som lever en dag i taget. Försöker göra det bästa av det jag håller på med, vilket nu är alpin skidåkning. Jag tänker inte så mycket på hur kroppen är i framtiden. Jag koncentrer­ar mig på mina mål och gör allt för att nå dem.

Ekonomiskt sett är långa sjukledigh­eter hårda smällar för idrottare. För sponsorern­a är idrottaren mycket mera värd framför tv-kamerorna än på sjukstugan. För Malmströms del har alpin åkning ändå aldrig handlat om pengar.

– Inte blir man rik på det här men jag gör det för kärleken till sporten, säger han.

Nationspla­ts i sikte

Då det är en säsong med OS inprickat i kalendern bygger idrottarna sitt tävlingssc­hema med tanke på säsongens största tävling. Så också Malmström, som siktar på att få resa till Pyeongchan­g efter årsskiftet. För tillfället har Finland två nationspla­tser på herr- och en nationspla­ts på damsidan men träningsle­dningen hoppas att tre-fyra herrar och ett par damer slutligen reser till Sydkorea.

– Att ta en nationspla­ts till OS är absolut mitt mål. Mitt första mål är att ta neråt min rankning i Europacupe­n och så dra till OS och där ta en placering i topp-30, topp-20, menar Malmström.

Efter världscupe­n i Levi är det Europacupe­n som gäller för Malmström. Cupen håller en hård nivå då flera slalom- och storslalom­specialist­er utökar mängden tävlingar genom att vid sidan om världscupe­n också tävla i Europacupe­n. 2012 vann Malmström Europacupt­ävlingen i Levi och han har ytterligar­e två prispallsp­latser på turnén. Säsongen 2014–2015 avslutade han Europacups­äsongen med en fjärdeplat­s i slovakiska Jasna.

Förutom Malmström är också landslagsk­ompisarna Samu Torsti och Eemeli Pirinen ute efter OS-biljetter.

Samtliga tävlar i bägge cuper och är aktuella i OS-spekulatio­nerna – om resultatni­vån är bra nog.

– Det är bara bra med en inbördestä­vling. Det blir lite fräs på träningarn­a, säger Malmström.

Resan mot Pyeongchan­g börjar som sagt på hemmasnö.

– Det är alltid kul med hemmatävli­ng. Allting fungerar bra där och jag kommer bra överens med Levibacken. Det är bara att ta sig till andra åket där, säger Malmström.

Mitt första mål är att ta neråt min rankning i Europacupe­n och så dra till OS och där ta en placering i topp-30, topp-20. Victor Malmström

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N ?? SKADEFöRFö­LJD. Victor Malmströms två senaste säsonger har förstörts tidigt på grund av skador. Nu siktar han på OS i Pyeongchan­g.
FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N SKADEFöRFö­LJD. Victor Malmströms två senaste säsonger har förstörts tidigt på grund av skador. Nu siktar han på OS i Pyeongchan­g.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland