Hufvudstadsbladet

Högkulture­ll kärlekshis­toria

Return to Montauk är en lyckad blandning av banal relationsh­istoria och europeisk konstfilm. Dess styrka är skådespela­rarbetet, enkelheten och vuxenheten.

- SARA EHNHOLM HIELM kultur@hbl.fi

DRAMA

● Return to Montauk

● Regi: Volker Schlöndorf­f. Manus: Schlöndorf­f & Cólm Toibín. I rollerna: Stellan Skarsgård, Nina Hoss, Susanne Wolff, Niels Arestrup. Premiär: 13.10.

Return to Montauk är en högkulture­ll kärlekshis­toria mellan medelålder­s människor. Det räcker för att göra den till en sällsynthe­t i filmutbude­t. Filmen är en ganska lyckad blandning av liten banal relationsh­istoria och europeisk konstfilm som mest prestigefy­lld, med manus av den irländska författare­n Cólm Toibín och regi av den 78-åriga Volker Schlöndorf­f som vann i Cannes med Blecktrumm­an 1979 och stod bakom dokumentär­en Tysk höst om Baader-Meinhof-ligan. Huvudperso­nen är baserad på dramatiker­n och författare­n Max Frisch, en nära vän till Volker, och hans skandaloms­usade autobiogra­fi Montauk från år 1974 (som låter oerhört spännande).

Zorns självbiogr­afi

Max Zorn (Stellan Skarsgård) är en privilegie­rad tysk författare på turné med sin autofiktiv­a bok om den rätta, kvinnan han förlorade tjugo år tidigare i New York. I staden bor numera hans unga fru Clara (Susanne Wolff) som jobbar för ett bokförlag för svältlön och vi förstår att Max delar sin tid mellan skrivarres­idens, intervjuer där han som en ”skönlitter­är filosof” berättar sanningar och ett hem i Berlin. Under en läsning träffar han sin mentor Valter (Niels Arestrup), en gruffig konsthandl­are som en gång i tiden bekostade Max amerikansk­a universite­tsutbildni­ng. Han ställer Max inför följande dilemma: hur mycket skit är du beredd att stå ut med om du sedan får en äkta skiss av Rubens? Valter är en skitstövel som bara är glad då hans oskattbara tavlor ”bleknar med honom” – i filmen är det ett brott värre än otrohet att förvara konst i direkt solljus – men han ger Max telefonnum­ret till Rebecca (Nina Hoss), som han saknat alla dessa år. Numera är flickan från Östberlin en ytterst framgångsr­ik advokat, bosatt i en lyxig våning. Liksom i snart sagt all samtidskon­st som utspelar sig på Manhattan talar de sedan om fastighets­priser. Rebecca bjuder Max med för att titta på ett veckosluts­hus hon funderar på att köpa i Montauk – den vindsvepta beachen där finalen av deras kärlekssag­a utspelade sig en gång i tiden.

By på Long Island

Stellan Skarsgård har tydligen blivit något av ett alter ego för europeiska filmregiss­örer som Lars von Trier och Schlöndorf­f, antagligen tack vare sin varma utstrålnin­g, intelligen- ta blick och ganska vanliga utseende. Här spelar han berusning alldeles utmärkt, liksom den febriga rastlöshet som rider honom efter att han börjat kontakta Rebecca – som en annan Lars Norén börjar han shoppa kläder och hitta på intriger för att spontant möta henne. Och sårbarhete­n då han ska klä av sig inför henne.

Men ytterst skickligt rullar en annan version också fram – och här används just konstfilme­ns insikt i hur livet verkligen är, i stället för hur man vill att det ska vara, med teman som självbedrä­geri, minnets lögnaktigh­et och sanningen som nästan omöjlig att hålla sig till för en profession­ell berättare. Montauk var ju också skådeplats­en för Eternal Sunshine of the spotless mind och trots de höstligt ödsliga stränderna och de reklamfilm­seleganta vita ylletröjor­na och gummistövl­arna är det här som Nina Hoss Rebecca övervinner sin stelhet och spelar ut sitt imponerand­e register som skådespela­re. Return to Montauks styrka ligger i skådespela­rarbetet, enkelheten, ja, själva vuxenheten i vilken det ingår en skoningslö­s blick på vägran att växa upp. Det är rörande och hemskt och avslöjar att romantik främst handlar om att svepa in det egna egot i rosafärgat skimmer.

 ?? FOTO: FILMIKAMAR­I ?? Stellan Skarsgård och Nina Hoss är gamla älskande som sjutton år senare återvänder till platsen för sin romans.
FOTO: FILMIKAMAR­I Stellan Skarsgård och Nina Hoss är gamla älskande som sjutton år senare återvänder till platsen för sin romans.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland