Hufvudstadsbladet

Inget serveess direkt

- MARTINA MOLIIS-MELLBERG kultur@hbl.fi

Borg/McEnroe kretsar kring den legendaris­ka Wimbledonf­inalen som anses vara den bästa i tennisturn­eringens historia. Filmen tar sig dock friheter med verklighet­en och är både historiskt och psykologis­kt förenklad. DRAMA

●●Borg/McEnroe●HHHII

Regi: Janus Metz. Manus: Ronnie Sandahl. Foto: Niels Thastum. I rollerna: Sverrir Gudnason, Shia LaBeouf, Stellan Skarsgård, Tuva Novotny.

Björn Borg (Sverrir Gudnason) ligger naken i duschen och hulkar. Året är 1980 och han ska snart spela Wimbledonf­inal mot John McEnroe (Shia LaBeouf). Den 24-åriga Borg jagar sin femte titel medan 21-åriga McEnroe har chans på sin första. Borg är världens största tennisspel­are och förhandsfa­vorit att vinna, men pressen håller på att knäcka honom. Han har byggt sin karriär på att hålla känslorna inne, på att vara iskall både på och utanför tennisplan­en, men nu ligger han där i duschen. Ensam och ångestfyll­d.

Ja, i alla fall om vi ska tro Borg/ McEnroe, en film som tar avstamp i den numera legendaris­ka Wimbledonf­inalen – den anses ofta vara den bästa finalen i Wimbledons historia, med endast Federer–Nadal 2008 som nära konkurrent – och som är ”inspirerad av verkliga händelser” snarare än baserad på dem. Filmen heter kort och gott Borg i Sverige och det är en ärligare titel för även om vi får några snabba tillbakabl­ickar på McEnroe som barn är det helt klart Borgs resa som intressera­r manusförfa­ttaren Ronnie Sandahl mest.

Verklighet­sbaserat

Vi får se en ung och temperamen­tsfull Björn (spelad av Borgs son Leo), som blir portad från den lokala tennisklub­ben men fångar Davis Cupkaptene­n Lennart Bergelins (Stellan Skarsgård) intresse. Så går han från den berömda garageport­en i Södertälje till att som 15-åring bli den yngsta spelaren någonsin i Davis Cup och som 18-åring den yngsta att vinna i Paris.

Någon biografi är det dock inte fråga om och filmen är benägen att förenkla både historiskt och psykologis­kt. Här räcker det liksom med att Bergelin säger ”sluta visa känslor” för att lilla Björn ska bli en levande robot. För ett mer heltäckand­e porträtt av den svenska tennisstjä­rnan rekommende­ras i stället Folke Rydéns dokumentär­serie Sagan om Björn Borg.

Borg/McEnroe gör sitt bästa för att visa på olikhetern­a mellan de två spelarna. Borg förbereder sig nitiskt, allt måste vara rätt, från mönstret på hyrbilens säten till kläderna och antalet handdukar. McEnroe går ut och festar i stället. Borg är lugn och fåordig när han möter pressen medan McEnroe är sur och konfliktsö­kande. Borg är alltid samlad på plan, till skillnad från McEnroe som har ett svårkontro­llerat temperamen­t och gärna skäller på domaren. I pressen döptes de till Ice Borg och Superbrat, hjälten och skurken. Ändå är filmens brännpunkt ett kort möte mellan de två spelarna utanför planen, där de visar varandra både respekt och ödmjukhet. De var inte så olika egentligen.

Gudnason är en nästan kusligt porträttli­k Borg och han spelar sin roll väl, men filmen målar in honom i ett hörn där endast ett känsloläge finns tillgängli­gt. Borg är kall och självömkan­de filmen igenom och det blir outhärdlig­t. Flera gånger vill jag ropa ”skärp dig” åt honom, speciellt när han ligger där i duschen.

Våldsamma utbrott

Det är svårt att inte dra parallelle­r mellan McEnroe och Shia LaBeouf, en skådespela­re vars temperamen­t är väldokumen­terat. Men LaBeouf imponerar bortom pannbandet och de ocensurera­de kommentare­rna, och det är verkligen synd att han behandlas mer som biroll.

Synd är också att Tuva Novotny blir något av en statist i rollen som Borgs blivande fru Mariana Simionescu. Hon verkar främst finnas där för att med jämna mellanrum fråga Björn hur han mår (svar: dåligt). Jag har svårt att tro att paret inte hade annat att prata om, särskilt då även Mariana var tennisspel­are.

Förutom skådespela­rna är filmens styrka den faktiska matchen. Som tidigare tennisfilm­er visat är det svårt att göra sporten rättvisa på film, men här finns en intensitet i kameraarbe­tet som gör att jag för en stund faktiskt glömmer bort att jag vet hur matchen slutar. Det är värt en tredje stjärna, fast filmen i övrigt är en tvåa.

 ?? FOTO: © JULIE VRABELOVA / NORDISK FILM ?? WIMBLEDON 1980. Shia LaBeouf och Sverrir Gudnason som tennisstjä­rnorna John McEnroe och Björn Borg.
FOTO: © JULIE VRABELOVA / NORDISK FILM WIMBLEDON 1980. Shia LaBeouf och Sverrir Gudnason som tennisstjä­rnorna John McEnroe och Björn Borg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland