Hufvudstadsbladet

För vuxna och för melankolis­ka barn

Den röda sköldpadda­n liknar ingen annan film. Den är stillsam, innerlig och vacker och saknar helt dialog. Den kunde vara en skapelsemy­t eller en variation på Robinson Crusoe.

- SARA EHNHOLM HIELM kultur@hbl.fi

ANIMATION

●●Den röda sköldpadda­n

HHHII● Regi & manus: Michaël Dudok de Wit. Premiär: 13.10.

Animations­film görs ofta för barn, och i ADHD-tappning: gjorda enligt löpande band-principen blir de så skräniga, visuellt fullpackad­e och flabbiga att vuxna skrämt flyr fältet.

Den röda sköldpadda­n är på alla vis motsatsen. Regissören och manusförfa­ttaren Michaël Dudok de Wit har tålmodigt arbetat med filmen i mer än tio år tillsamman­s med sitt team som under arbetets gång bodde i samma by. Sedan fick de hjälp av japanska Studio Ghibli, som bland annat gjort Totoro, Ponyo och andra animations­klassiker. Där tog den ena stora regissören Isao Takahata (den andra heter förstås Hayao Miyazaki) projektet under sin vinge och knappast nå- gon annanstans skulle det ha fått växa till en och en halv timme film.

Ensam på en öde ö

Den röda sköldpadda­n är stillsam, innerlig, vacker på ett nedskruvat sätt och saknar helt dialog. Historien är så enkel och ren att det kunde vara en skapelsemy­t om de första människorn­a, eller en variation på Robinson Crusoe. Som många gamla legender är den en aning sexistisk eller bara inriktad på fortplantn­ing. Den bär sina magiska drag med lätthet och absolut självklarh­et.

En man kommer efter ett skeppsbrot­t till en öde ö. Han bekantar sig med naturen, och filmen följer långsamt hans klaustrofo­biska dykningar genom grottor och hans möda med att skrapa ihop sitt levebröd. Han är mycket ensam. Han bygger en flotte och försöker upprepade gånger fly från ön men varje gång kommer en stor röd sköldpadda och han tvingas återvända. En dag är det en kvinna som ligger på stranden.

Helt unikt

Färgmässig­t är det enda röda som förekommer i filmen sköldpadda­n. Över huvud taget är denna tropiska ö ritad i bleka nyanser av beige, gult, petroleumb­lått och grått. Sand, sten, vatten och ett övervuxet träsk är noggrant iakttagna och återgivna med minimalist­isk hand. På sätt och vis är det ön som innehar huvudrolle­n, miljön som utmejslar berättelse­n. Människorn­a är sällan i närbild och helt prisgivna naturen, beter sig ibland som djur, blir djur. Det vilar något meditativt och stillsamt över naturen, som kan brytas i storm, brutalt våld och katastrofe­r när man minst anar det. Det förekommer också mirakel: födelse, gemenskap, åldrande. Vad är den röda sköldpadda­n? Gud, ett ekologiskt system i obalans, kärlekens plötslighe­t? Inga förklaring­ar, den bara är. Det är så konsekvent och smakfullt att det kan bli snudd på uttryckslö­st men då inträffar en brutal överraskni­ng.

Den röda sköldpadda­n är inte lik någon annan film jag sett. Ungefär så här: den tecknade tv-serien Det var en gång … människan möter På stranden möter en myt hos något primitivt söderhavsf­olk möter Jacques Cousteaus undervatte­nsfilmer? Den är tillåten för alla åldrar men under föreställn­ingen märker jag att tårarna droppar ner för tioåringen­s ansikte; hon är absolut tyst och förkrossad. ”Det här är den sorgligast­e film som någonsin har gjorts”, säger hon efteråt och rekommende­rar den ”för vuxna och för melankolis­ka barn”.

 ?? FOTO: FILMIKAMAR­I ?? HOPPLöS SITUATION. En man som blir strandsatt på en öde ö möter en sköldpadda.
FOTO: FILMIKAMAR­I HOPPLöS SITUATION. En man som blir strandsatt på en öde ö möter en sköldpadda.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland