Hufvudstadsbladet

Vin är tjockare än vatten

Vår vingård i Bourgogne är en sympatisk kärleksför­klaring till hembygden och fädernas jord.

- KRISTER UGGELDAHL krister.uggeldahl@kolumbus.fi

DRAMA

●●Vår vingård i Bourgogne HHHII Regi: Cédric Klapisch. Manus: Klapisch, Santiago Amigorena. Foto: Alexis Kavyrchine. I rollerna: Pio Marnaï, Ana Girardot, Francois Civil, Mara Valverde.

Vin är som bekant inte endast en dryck. Det står också för kultur och traditione­r, i bästa fall även för skönhet och elegans.

Det framgick med all tydlighet i Alexander Paynes Sideways och fortsättni­ng följer i Cédric Klapischs Vår vingård i Bourgogne (Ce qui nous lie), en film om fäder och söner, om helig mark.

Jean (Pio Marnaï i vuxen ålder) är ynglingen som växer upp på en vingård och som i något skede får nog av sin far och livet på landet. Allt- så drar han ut i världen, bara för att återvända när farsgubben ligger för döden.

Där hemma väntar lillebror Jérèmie (Francois Civil) och lillasyste­r Juliette (Ana Girardot) men helt smärtfritt är återseende­t inte. Med tanke på att syskonen tagit hand om såväl gården som far och mor (som gick bort fem år tidigare) känns det som om Jean skulle ha flytt sitt ansvar.

Inte för att problemen slutar där. När deras far slutligen gör modern sällskap i evigheten och kvarlåtens­kapen – hemgården plus vinodlinga­rna – ska delas upp visar det sig att bara arvskatten går på en halv miljon euro.

Traditione­ll vintillver­kning

Att sälja eller att kämpa vidare – det är frågan. För Jérèmie och Juliette, som hela sitt liv bott på gården, är prioriteri­ngen klar. Så inte för Jean som lämnat flickvän och son i nya hemlandet Australien, som längtar och saknar så hjärtat håller på att spricka.

Fast nu handlar ju Vår vingård i Bourgogne inte endast om fäder och söner och döttrar, om kärleken mellan man och kvinna. Kärleken till jorden och dess gåvor är minst lika central.

Följaktlig­en talar man i filmen om olika jordarter med samma passion som man talar om sina egna barn. Och jo, här trampar man vindruvor, precis som man alltid gjort.

Det kanske inte låter mycket för världen men det oaktat har Cédric Klapisch (Den spanska lägenheten, Förälskad, förvirrad) gjort en sympatisk liten film, en kärleksför­klaring till hembygden och fädernas jord.

Och trots att vin och vinrankor inte är något att leka med, sett ur fransk synvinkel, har filmen också sin beskärda del av humor och ironi. Som när Jérèmie i ett försök att sätta sin svärfar på pottan insisterar på att dricka vinet, i stället för att spotta (ut) och ha sig.

Kanske blir det ibland lite grann sentimenta­lt men på det hela taget fungerar det. Ögat vilar och hjärtat slår.

 ?? FOTO: FILMIKAMAR­I ?? FRANSK VINFILM. Pio Marmaï, François Civil och Ana Girardot är tre syskon som tar över vingården efter faderns
död.
FOTO: FILMIKAMAR­I FRANSK VINFILM. Pio Marmaï, François Civil och Ana Girardot är tre syskon som tar över vingården efter faderns död.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland