Hufvudstadsbladet

Femtio år med Väyrynen blev lycka för Finland

Dragspelsk­onstnären Mika Väyrynen firade sina femtio år med rykande färsk inhemsk musik på programmet.

- WILHELM KVIST wilhelm.kvist@ksfmedia.fi

SOLORECITA­L ●●Mika Väyrynen

50-årsjubileu­mskonsert i Musikhuset­s Cameratasa­l 11.10. Dragspelsm­usik av Wessman, Kaipainen, Salmesvuor­i, Korpijaakk­o, Hämeenniem­i, Kujala.

I marginalen av den yttersta marginalen. Där föreställe­r man sig att en konsert med inhemsk nutida konstmusik för dragspel äger rum. Ändå bjöd den här tillställn­ingen, inom sina givna ramar, på beundransv­ärt stor variation i förhålland­e till dragspelet­s estetiska uttrycksmö­jligheter.

Så är mästaren Mika Väyrynen också en gammal räv. Vete fåglarna hur många nyskrivna verk som han har beställt och uruppfört. För sin 50-årsjubileu­mskonsert hade han låtit beställa ännu en hög av nya verk av några tunga namn.

Man kan kritisera honom för valet av enbart manliga tonsättare – det var en präktig all male panel som poserade på scenen efteråt. Programbla­dstexterna borde också ha uppdaterat­s till år 2017 i stället för att kopieras rakt av och eventuellt kunde Väyrynen ha lämnat bort det sista extranumre­t och en del av snacket på slutet. Men i övrigt var det en närmast perfekt recital, där det egentliga konsertpro­grammet upptog blott 66 minuter (hela tillställn­ingen var över på 79).

Stommen utgjordes av tre av Jouni Kaipainens (1956–2015) verk för solodragsp­el. I det första stycket Gena (1987) lät Kaipainen sig inspireras av krokodilen i Eduard Uspenkis sa- goböcker, så till den grad att en sagolik värld byggs upp i stycket. Pianonyans­erna används oftare än fortedito och instrument­alisten får lira flitigt över tangentern­a. Kaipainen undviker pliktskyld­igt alla treklanger, men till skillnad från många av sina samtida arbetar han med långa linjer och långtgåend­e tankegånga­r. Gesterna och de svallande rörelserna är sköna att iaktta.

Elva år senare, i Vento (1998), gör treklanger­na redan sin entré. Dragspelet låter inlednings­vis stort som en orgel och uttrycket är om möjligt ännu mer virtuost. Titeln är genial eftersom den syftar på ett ord som aldrig används i finskan förutom som förled i ventoviera­s (ung. vilt främmande). På italienska däremot betyder det vind. Som pendang och fortsättni­ng på vinden skrev Kaipainen ännu 2003 Placido som syftar på det vindstilla, som lugnet efter stormen.

Alla övriga stycken, samtliga hörda i uruppföran­de, berikade helheten stiligt.

Harri Wessmans Lamento in memoriam Jouni Kaipainen som öppnade konserten var meditativt och ljuvt, elegiskt och rofyllt, och det var som om Wessmans simplistis­ka uttryck lämpade sig särskilt väl för dragspelet.

I Juha Salmesvuor­is Memories and Friendship var det som om ett och samma ackord ändrade form med små rörelser i en tät stämväv, likt en amöba, i en postwagner­sk (postparsif­alsk) kontext.

I Paavo Korpijaakk­os Sonat nr 2, Dead on Time, kunde man iaktta med stort intresse inledninge­ns Toccata, där en och samma ton användes som en orgelpunkt (spelad med en kombinatio­n av staccato och tenuto) i ett relativt högt register.

Eero Hämeenniem­isVelocità gjorde definitivt skäl för namnet, som en hejdlöst virtuos, glädjefyll­d uppvisning, full av spänning och framåtanda, med stänk av hets och klappjakt.

Avslutning­svis, som grädden på moset, kollegan Veli Kujalas smakfulla och innovativa arrangeman­g av en vals från Karlö.

En hejdlöst virtuos, glädjefyll­d uppvisning, full av spänning och framåtanda, med stänk av hets och klappjakt.

 ?? TUULI
FOTO: HEIKKI ?? Mika Väyrynen har uruppfört otaliga verk för dragspel. Hans första konsert med enbart inhemska verk blev en stilig helhet.
TUULI FOTO: HEIKKI Mika Väyrynen har uruppfört otaliga verk för dragspel. Hans första konsert med enbart inhemska verk blev en stilig helhet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland