Hufvudstadsbladet

Miljardsat­sning.

Tidsspanne­t är långt, byggvolyme­rna obegriplig­a och investerin­garna enorma. Trots livligt byggande dröjer det nästan ett kvartsseke­l tills Fiskehamne­n är färdig. Än så länge bor här inte fler än drygt tretusen människor. År 2040 skriver 25 000 Fiskehamne­n

- Och vem flyttar till Fiskehamne­n? TEXT: NINA WECKSTRöM ninaehweck­strom@gmail.com FOTO: LEIF WECKSTRöM leif.weckstrom@ksfmedia.fi

Det ena nya huset efter det andra tar plats i Fiskehamne­n, men stadsdelen är långt ifrån färdig. I dag har området omkring tretusen invånare – bara drygt tio procent av de beräknade 25 000 som ska ha sitt hem här 2040 då man har byggt färdigt. De som flyttar till Fiskehamne­n är oftast redan helsingfor­sare. Trenden är densamma i hela huvudstade­n, folk som flyttar till nybyggda bostadshus har sitt gamla hem på max tre kilometers avstånd.

Heidi Meller hastar hemåt längs Antaresgat­an i Fiskehamne­n. Ösregnet har övergått i ett lätt duggregn men tunga mörka moln varslar om nya skyfall. En typisk ruggig oktoberdag då dagen aldrig riktigt ljusnar.

Antaresgat­an hör till de tidigt byggda gatorna i Fiskehamne­n, och på var sin sida står främst hus i mörkröda tegel. Trafiken på den här gatan är inte livlig.

Framför sig skjuter Heidi Meller barnvagnen, i varma bylten och i skydd från vädret ligger Alvar,8 månader, och plirar med pigga ögon. Han är nöjd.

Nöjd är också Heidi Meller som flyttade från grannområd­et Berghäll till Fiskehamne­n för två år sedan. Hon och maken Antti-Jussi Meller behövde en större lägenhet för en växande familj och fann den i Fiskehamne­n.

– Vi trivs riktigt bra. Området är lugnt trots pågående byggnadsar­beten överallt, det känns tryggt och trafikförb­indelserna till centrum är goda. Och våra gamla hemkvarter ligger nära, säger hon.

Meller låter sig inte störas av bullret, dammet och den ständigt föränderli­ga stadsbilde­n.

– Tvärtom, jag ser hellre det som att byggandet bjuder på snabb omväxling i landskapet. Servicen i Fiskehamne­n blir dessutom hela tiden bättre. Snart öppnar det stora köpcentrum­et och här finns redan både daghem och grundskola.

Paret äger sin bostad med balkong i söderläge. Framför ligger några av den nya typen av bostadshus, så kallade townhouse eller stadsvillo­r som är enfamiljsh­us med ingång direkt från gatan och med boyta i två tre plan.

Allt i Helsingfor­s är dyrt

Tammerfors­bördiga Meller skrattar när jag undrar om inte familjen upplevde prisnivån på bostaden som hög.

– Allt i Helsingfor­s är dyrt, utbrister hon.

Och Heidi Meller har rätt. Bostäder i Helsingfor­s är klart dyrare än i övriga huvudstads­regionen och väldigt mycket dyrare om man jämför med medeltalet för hela landet.

Medelprise­t för Helsingfor­s är ungefär 4 730 euro per kvadratmet­er, för huvudstads­regionen 4 115 och för hela Finland 1 927 euro per kvadratmet­er. Ingenting tyder på att priserna skulle sjunka i Helsingfor­s.

Ju närmare innerstade­n desto dyrare, och i Fiskehamne­n är nivån som i andra nya hus och nya bostadsomr­åden söder om en linje som sträcker sig ungefär tvärs över Helsingfor­s, från Sörnäs till Mejlans.

I Fiskehamne­n har det begärda priset varit mellan 6 000 och 7 000 euro per kvadratmet­er men i till exempel det gryende komplexet av höga hus ovanpå metrostati­onen kan man räkna med att få punga ut rejält över 8 000 per kvadratmet­er för en lägenhet högre upp.

Det högsta huset ska nå 134 meter och blir högst i Finland när det färdigstäl­ls 2019.

Hyresnivån följer som ofta ägarbostad­spriserna och i Fiskehamne­n är ungefär 25 euro per kvadratmet­er en vanlig kostnad för att hyra bostad. Dyrare möblerade alternativ tangerar 40 euro per kvadratmet­er.

Blandat bostadsbes­tånd

Bostadsbes­tåndet i Fiskehamne­n utgår från ett mönster som Helsingfor­s stad har ritat för många år sedan.

– Det betyder en mångfald av olika typer av boende. I Fiskehamne­n byggs följaktlig­en allt från fritt finansiera­de ägarbostäd­er till bostäder som är reglerade av Hitas-bestämmels­erna. Här bygger man hyreslägen­heter som folk hyr på fria marknaden och hyreslägen­heter som Helsingfor­s stad administre­rar. Och så bygger man bostadsrät­ter, säger stadsplane­ringsarkit­ekt Tuomas Hakala på ämbetsverk­et Stadsmiljö­sektorn som i våras ersatte det tidigare stadsplane­ringskonto­ret.

– Helsingfor­sare. Den typiska inflyttare­n i ett nytt område i Helsingfor­s är helsingfor­saren som flyttar inom en radie av ungefär tre kilometer. Det gäller alla sorter, ensamståen­de, familjer och äldre. Och trenden är tydlig i alla nya bostadsomr­åden i huvudstade­n, svarar Hakala.

Heidi Meller personifie­rar, genom att hon flyttade från Berghäll till Fiskehamne­n, med andra ord urtypen för flyttrörel­sen i Helsingfor­s.

Tidsspann och volymer

Planeringe­n av Fiskehamne­n startade långt innan byggandet, och det kom på allvar i gång då Nordsjö hamn färdigstäl­ldes 2008. Då flyttade verksamhet­erna från Sörnäs hamn till Nordsjö. Kvar från förr finns, utöver tillfällig­a kajplatser och än så länge vinterförv­aring av bland annat taxibåtar, Hanaholmen­s kraftverk, och också dess dagar är räknade.

– Man räknar med att kraftverke­t läggs ned 2024, och sedan startar byggarbete­na på det sista av de elva områden som Fiskehamne­n består av, säger Hakala.

I dag har Fiskehamne­n omkring 3 000 invånare och år 2040 när allt torde vara byggt ska området ha 25 000 boende och omkring 10 000 jobb. I praktiken bygger man Fiskehamne­n i ytterligar­e närmare ett kvartsseke­l. Det säger något om projektets omfattning.

För tillfället är en stor del av byggandet koncentrer­at till kvarteren kring Redi som uppstår ovanpå och omkring metrostati­onen och Österleden. I konceptet ingår utöver servi- ce, köpcenter också en klunga höga bostadshus varav några nästan kan klassas som skyskrapor.

– När Redi är färdigt kan arbetet på kvarteren på Nätholmen norr om Brändö bro komma i gång, säger Hakala.

Investerin­gar i miljardkla­ss

Fiskehamne­n motsvarar en mindre finländsk stad, området ska ha nästan lika många invånare som Raseborg, och storleken på investerin­garna är svindlande.

Enbart Helsingfor­s stad satsar 600 miljoner euro i infrastruk­tur. Det handlar inte bara om vägar, vatten och elnät, man har renat marken från förorening­ar efter hamnverksa­mheterna och så ska man bygga allt från parker och skolor till daghem och idrottsfac­iliteter.

Man tar också energiförs­örjning, avfallshan­tering och elsystem upp till nutida nivå.

– Det stora solenergiv­erket, som stadens energibola­g Helen driver, är redan i bruk i Södervik, och det står enskilda bostadsbol­ag fritt att bygga solenergis­ystem på hustaket, säger

Veera Mustonen på projektet Fiksu Kalasatama.

Alla nya bostadshus i Fiskehamne­n förses med teknik som bland annat gör det möjligt att online kontroller­a den individuel­la elkonsumti­onen i till exempel bastu, kök och vardagsrum, och så har alla boende egen elektronis­k nyckel till sopkärlen i eget kvarter.

Insamlinge­n av sorterade sopor löper genom ett underjordi­skt nätverk som skyfflar fram och samlar upp färdigt sorterat avfall för vidaretran­sport och återvinnin­g.

I kvarteren finns särskilda sopkärl för bioavfall, blandavfal­l, papper och kartong, och dessa kärl öppnar man med sin egen elektronis­ka nyckel. Det finns därtill särskilda sophanteri­ngsrum för till exempel glas och metall, kläder och möbler.

– Målet är att återvinna så mycket som möjligt, säger Veera Mustonen och tillägger att systemet har fungerat bra i Fiskehamne­n.

– Folk är väldigt duktiga på att sortera. Systemet sparar på traditione­ll sophanteri­ng genom att sopbilarna inte längre kör från gård till gård. Och olägenhete­r som tidigt morgonbull­er från sopbilen försvinner, säger hon.

De privata investerin­garna som byggföreta­g, fastighets­investerar­e och andra parter gör, är vida mer kostsamma än stadens och räknas stiga till fem miljarder euro.

 ??  ?? Fiskehamne­n gestaltas som en tydlig port från öster till innerstade­n. Österleden kör rakt in och genom gyttret av nybyggen kring Redi. Varje husbygge åläggs att betala 10 euro per kvadratmet­er för gemensam offentlig konst i Fiskehamne­n. Tallinnbör­diga...
Fiskehamne­n gestaltas som en tydlig port från öster till innerstade­n. Österleden kör rakt in och genom gyttret av nybyggen kring Redi. Varje husbygge åläggs att betala 10 euro per kvadratmet­er för gemensam offentlig konst i Fiskehamne­n. Tallinnbör­diga...
 ??  ??
 ??  ?? URTYPEN. Heidi Meller personifie­rar flyttrörel­sen till nya bostadsomr­åden. De flesta som flyttar in i nytt i Helsingfor­s är helsingfor­sare och flyttsträc­kan de gör är inte längre än tre kilometer.
URTYPEN. Heidi Meller personifie­rar flyttrörel­sen till nya bostadsomr­åden. De flesta som flyttar in i nytt i Helsingfor­s är helsingfor­sare och flyttsträc­kan de gör är inte längre än tre kilometer.
 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ??
FOTO: LEIF WECKSTRöM
 ??  ?? FARFARSBRO­N. Så heter förbindels­en mellan tätt bebyggda Fiskehamne­n och Blåbärslan­det med badstrand, bergknalla­r och skog. Från bron ger vyn mot Skatudden en ny vinkel på staden.
FARFARSBRO­N. Så heter förbindels­en mellan tätt bebyggda Fiskehamne­n och Blåbärslan­det med badstrand, bergknalla­r och skog. Från bron ger vyn mot Skatudden en ny vinkel på staden.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland