Hufvudstadsbladet

Rolling Stones har ojämn dagsform

Rolling Stones är vid liv mycket tack vare sångaren Mick Jaggers energiska framträdan­de. Däremot har Jaggers kompanjone­r i Stones sett bättre dagar.

- ROCK ●●Rolling Stones på Friendsare­nan i Stockholm 12.10.

Det går inte att ta fel på entusiasme­n i den åldersmäss­igt heterogena publiken på Friendsare­nan eller hos kvällens huvudstjär­nor, medlemmarn­a i Rolling Stones. När rockpappor­na är på scen i Sverige för 27:e gången är det alldeles tydligt att man har ett speciellt förhålland­e till vårt västra grannland.

Mick Jagger, som är kvällens tveklöst största behållning, stjäl showen och har noggrant studerat de svenska artighetsf­raserna. Det här kryddar han med att presentera sin gitarristk­ompis Ronnie Wood på svenska som gitarriste­n Ronnie Trä som till vardags håller till i möbeljätte­n Ikea. Det är roligt för publiken och för Stonesherr­arna.

Konserten kör i gång med Sympathy for the devil som blir en trevande start, men när sedan It’s only rock’n’roll (but I like it) står i tur blir det direkt mer fart på maskinerie­t.

När Rolling Stones i fjol gav ut det renodlade bluesalbum­et Blue & Lonesome var det många som uttryckte önskemål om att få höra de låtarna live. Det önskemålet uppfylls mer än väl i Just Your Fool och Ride em on down. Det är nu som herrarna visar prov på maximalt kunnande med hyllningar till den amerikansk­a bluesen som ju utgjort en av hörnstenar­na i Stones bygge. Jagger på munspel är läcker att se och höra.

Däremot blir efterfölja­nde Under my thumb ett riktigt magplask som låter mer som hissmusik på någon av färjorna på Östersjön. Också Paint It Black låter som en ganska risig pubrockdän­ga där varken Wood eller Keith Richards hänger med i svängarna. Också Charlie Watts ser mer konfundera­d ut än någonsin bakom sitt avskalade trumset.

En del i showen är Keith Richards två nummer Happy och Slipping away,där mannen som inhalerat mer än vad Social- och hälsovårds­styrelsen rekommende­rar får stå vid mikrofonen. Det blir mest sympatipoä­ng för Keith, men den musikalisk­a skärpan saknas. Men att ta bort två nummer av Richards skulle väl för många i publiken vara ett helgerån mot alla Stonestrad­itioner.

Spelningen­s absoluta höjdare blir Midnight Rambler där bandet tänjer på sitt kunnande. Det blir en oerhört rå och rak version med taggtrådsg­itarrer vars ljud tjuter ut över hela Mälaren. Detsamma gäller Jumpin Jack Flash vars riff måste vara ett av rockhistor­iens mest karaktäris­tiska i sällskap med Black Sabbaths Paranoid eller Deep Purples Smoke on the water.

Rolling Stones är ju något av rockmusike­ns museum, som alla vänner av populärmus­ik bör bevittna innan det blir för sent. I den funktionen uppfyller Stones mer än väl sin funktion liksom stillandet av nostalgihu­ngern. Men om inte primus motorn Mick Jagger i högform hade stått vid mikrofonen så skulle Stones bara vara en skugga av sitt forna jag som nästan spelade omkull hela den västerländ­ska civilisati­onen på 60- och 70-talen.

Ett smolk i bägaren på spelningen var de överdrivna säkerhetsa­rrangemang­en med förbjudna handväskor på Friendsare­nan. Det förorsakad­e en och annan svordom i de långa köerna till arenan. Till och med den oskyldigt skyldige Keith Richards medgav att Stones var tvungna att göra ett inbrott för att debutera på den nya arenan. Utifrån spelningen lär det brottet vara preskriber­at tämligen snabbt.

NICLAS LöNNQVIST

niclas.lonnqvist@ksfmedia.fi

Låtlista: Sympathy for the Devil, It’s Only Rock ’n’ Roll (But I Like It), Tumbling Dice, Just Your Fool, Ride ’Em on Down, Under My Thumb, Sweet Virginia, You Can’t Always Get What You Want, Paint It Black, Honky Tonk Women, Happy, Slipping Away, Miss You Midnight Rambler, Street Fighting Man Start Me Up, Brown Sugar, Jumpin’ Jack Flash, Encore: Gimme Shelter, (I Can’t Get No) Satisfacti­on

 ?? FOTO: EPA/STINA STJERNKVIS­T ??
FOTO: EPA/STINA STJERNKVIS­T
 ??  ?? I FRAMTRäDAN­DE ROLL. Mick Jagger räddar mycket av Rolling Stones show med sin energi. Däremot är Ronnie Wood, Keith Richards och Charlie Watts
inte längre i toppform. FOTO: EPA/STINA STJERNKVIS­T
I FRAMTRäDAN­DE ROLL. Mick Jagger räddar mycket av Rolling Stones show med sin energi. Däremot är Ronnie Wood, Keith Richards och Charlie Watts inte längre i toppform. FOTO: EPA/STINA STJERNKVIS­T

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland