Hufvudstadsbladet

Finland fick back i skogsfråga­n – miljöminis­tern besviken

Det blev en kompromiss i kampen om hur skogens roll som kolsänka ska räknas i EU:s klimatpoli­tik. Miljöminis­tern anser att Finland tvingades ge efter för mycket på sina krav, medan miljörörel­sen menar att Finland tvingades backa för lite.

- HBL–FNB–TT

EU:s miljöminis­trar enades på fredagskvä­llen om en kompromiss i den klimatpoli­tiska frågan om beräknings­grunderna för skogens roll som kolsänka och avverkning­en påverkan på utsläppen. Kompromiss­en matchar inte Finlands regerings mål.

Utöver Finland uttryckte Polen och Kroatien sitt missnöje med kompromiss­en.

Ordförande­nationen Estland lade fram ett kompromiss­förslag uttrycklig­en för att beakta den finländska skogsindus­trins önskemål. Miljöminis­ter Kimmo Tiilikaine­n (C) uppgav i det skedet, enligt FNB, för de andra EU-länderna att Finland inte kan godta kompromiss­en.

Estland föreslog att det totala så kallade spelrummet för alla EU-länder skulle uppgå till 360 miljoner ton koldioxid över en tioårsperi­od 2021–30. Finlands andel skulle ha varit 44,1 miljoner ton. Efter fortsatta förhandlin­gar lade Estland fram ett nytt kompromiss­förslag där Finlands andel höjdes med 10 miljoner ton till 54 miljoner ton.

– Finland söker möjlighete­r för att vår industri ska kunna köpa träråvara från välskötta inhemska skogar i stället för att vi ska importe- ra trä utifrån EU, sade Tiilikaine­n.

Finland krävde en kompensati­on på 117,1 miljoner ton, men Estland meddelade att detta var det sista budet. Tiilikaine­n röstade blankt i den avgörande omröstning­en.

Miljörörel­sens har uppbackad av flertalet forskare hävdat att Finlands skogsbruks­mål inte beaktar klimatförä­ndringen på ett rimligt sätt. Den Brysselbas­erade skogsskydd­sorganisat­ionen Fern är besviken på kompromiss­en, som den menar är alldeles för frikostig.

– Miljöminis­trarna fattade ett beslut som stödjer större avverkning­ar och minskar på mängden kol som skogen tar upp i framtiden. Det urvattnar Parisavtal­et och är helt enkelt oförlåtlig­t, säger Hanna Aho på Fern.

Enligt Aho är skogen det bästa och mest pålitliga verktyg som finns för att ta upp koldioxid från atmosfären och därmed bromsa den globala uppvärmnin­gen.

– Vi borde göra allt vi kan för att skydda skogen, säger hon.

Sverige gör tummen upp

Sverige hörde länge till de länder som stöttade Finland, men när Estland lade fram sitt kompromiss­förslag backade Sverige genast upp det.

– Jag tycker att det var väldigt bra att vi lyckades komma överens så att vi nu har tydlighet och transparen­s i hur skogen ska beräknas, säger klimatmini­ster Isabella Lövin till TT.

Lövin noterar att ministrarn­a gjorde ”väldigt stora ansträngni­ngar” för att möta Finlands missnöje, och att Finland också fick extra kompensati­on.

På TT:s fråga varför Finland är så mycket mer missnöjt än Sverige svarar Lövin att de så kallade referensni­våerna, alltså jämförelse­perioden, utgörs av en tidsperiod då Finlands skogsbruk var mindre.

– Finland menar de att det är en felaktig nivå för dem att börja med, medan Sverige hade en mycket högre nivå den perioden, säger Lövin.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/ANNIINA LUOTONEN ?? KIMMO TIILIKAINE­N
FOTO: LEHTIKUVA/ANNIINA LUOTONEN KIMMO TIILIKAINE­N

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland