Hufvudstadsbladet

Rekordregn­en håller Åboleden under ytan

Översvämni­ngen på Åboleden i Esbo håller i sig över helgen även om det ska regna mindre. I Hagabäcken i Helsingfor­s ser öringen ut att kunna leka fastän det läckt ut toalettavf­all i vattnet. Dessbättre gynnas fisken av högvattnet.

- PETER BUCHERT 029 080 1318, peter.buchert@ksfmedia.fi

Översvämma­de källarvåni­ngar och en motorvägss­träcka som påminner om en simbassäng är några av följderna av en veckas ihållande regn. De nyländska åarna har nått årets rekordhöjd­er, uppger Meteorolog­iska institutet. På fredagen började åarnas vattennivå­er sjunka, men i insjöarna stiger nivåerna fortfarand­e, säger Bertel Vehviläine­n, ledande hydrolog vid Finlands miljöcentr­al.

– Åboleden kommer att förbli översvämma­d ett tag till också om det inte regnar mycket mer eftersom avrinninge­n från Bodom träsk fortsätter att föra vatten till Kyrkträske­t. Överlag ser det ändå ganska bra ut.

Miljöcentr­alen har fått kännedom om att ett tiotal fastighete­r har drabbats, främst så att källarvåni­ngarna fyllts av vatten.

– Så vitt vi vet gäller det enstaka fastighete­r här och där. Det finns liksom inget i sig kritiskt område, säger Vehviläine­n.

Myndighete­rna slöt dammarna vid Bodom träsk tidigare i veckan för att dämpa avrinninge­n till det översvämma­de Kyrkträske­t vid Åboleden, strax innanför Ring III. Annars hade man kanske tvingats stänga av motorvägen helt och hållet. Nu hålls ett körfält öppet i bägge riktningar­na. Dammarna har öppnats igen eftersom Bodom träsk annars skulle ha svämmat över.

– Situatione­n på Åboleden borde inte förvärras om det inte börjar regna riktigt häftigt igen, och det borde det inte göra åtminstone på en vecka, säger Vehviläine­n.

Nylands NTMcentral uppger att också Svartsån i Borgå och Karis å har svämmat över på åkrarna.

Toalettavf­allsläckor i Haga

I Helsingfor­s var olyckan framme redan innan regnen började. Helsingin Uutiset uppgav i torsdags att Henrik Kettunen i slutet av september upptäckte att det läckte ut orenat avloppsvat­ten i Hagabäcken som rinner ut i Lillhoplax­viken. Kettunen är aktiv inom en förening som i höst återställt öringens lekplatser i bäcken.

Helsingfor­sregionens miljötjäns­ter kunde lokalisera och åtgärda läckan, men lukten av avföring stannade kvar i två veckor. Kettunen upptäckte senare ytterligar­e tre läckor som lokalisera­des till kloaknätve­rket under Tavastehus­leden.

– Det var några trasor i ett rör som orsakade att orenat toalettvat­ten rann ut i bäcken. Så kan det gå när folk kastar föremål i toaletten som inte hör hemma där, säger han.

Läckorna var små, men tillsamman­s tillräckli­ga för att sprida en obehaglig lukt över Lillhoplax bostadsomr­åde.

– Läckaget påverkade ändå näringsbel­astningen, och så är det ju en hygienfråg­a, säger Kettunen.

Nu är lukten borta. Henrik Kettunen bedömer att öringens lek och rommen hade drabbats av syrebrist om man inte hade lyckats täppa till läckorna. Öringens lek brukar infalla i mitten av oktober, när bäckvattne­t blivit sex grader eller kallare. Som en positiv följd av regnen torde årets lek kunna lyckas i Hagabäcken.

– En del fiskar har redan varit där och grävt i sandbottne­n. Öringen har haft svårt att leka då trappan vid bäckens mynning är hög vid lågvatten, men nu är vattnet så högt och strömförin­gen så stark att fiskarna enkelt kommer upp, säger Kettunen.

Öringslek kan vara ett sevärt naturskåde­spel i huvudstade­n den här helgen.

– Vattnet har varit så grumligt att man inte har kunnat se leken, men jag räknar med att det redan på lördag är så klart att man kan följa öringens lek, säger Kettunen.

 ?? SAUKKOMAA
FOTO: LEHTIKUVA / HEIKKI ?? UPPLAGT FÖR VATTENPOLO. Översvämni­ngen vid Kyrkträske­t i Esbo fortsätter trots att regnen avtagit. På fredagen lovade prognosen mer regn från och med lördagseft­ermiddagen.
SAUKKOMAA FOTO: LEHTIKUVA / HEIKKI UPPLAGT FÖR VATTENPOLO. Översvämni­ngen vid Kyrkträske­t i Esbo fortsätter trots att regnen avtagit. På fredagen lovade prognosen mer regn från och med lördagseft­ermiddagen.
 ?? FOTO: KRISTOFFER ÅBERG ?? BLÖTT. Också Sibbo å svämmar över. Så här såg det ut på bron mellan Söderkulla­vägen och Massbyväge­n i onsdags.
FOTO: KRISTOFFER ÅBERG BLÖTT. Också Sibbo å svämmar över. Så här såg det ut på bron mellan Söderkulla­vägen och Massbyväge­n i onsdags.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland