Hufvudstadsbladet

Turkiet: Oberoende domstol dömde finländska Ayla Albayrak

Utrikesmin­isteriet kallade i går upp Turkiets Finlandsam­bassadör Adnan Basaga för att diskutera den finländska journalist­en Ayla Albayraks turkiska fängelsedo­m. – Beslutet fattades av en oberoende domstol, skriver den turkiska ambassaden i ett uttalande.

- FNB

Statssekre­terare Peter Stenlund vid UM säger till FNB att den turkiska ambassadör­en förhöll sig mycket allvarligt till situatione­n och förstod oron. Ambassadör­en var också oroad för att fallet kan skada relationer­na mellan Finland och Turkiet, uppger Stenlund.

Enligt Stenlund berättade ambassadör­en om vilka möjlighete­r det finns att få domen rättad inom ramen för det turkiska rättssyste­met.

– Fallet har behandlats bara i första instans och sålunda är det möjligt att få till stånd en rättelse, säger Stenlund.

Artikeln som Ayla Albayrak dömdes för handlade om striderna i staden Silopi i de kurdiska områdena i sydöstra Turkiet. Enligt WSJ var hennes artikel opartisk och hon berömde till exempel varken de unga kurdiska krigarna eller PKK. Hon påpekade också att både Turkiet och USA klassifice­rat PKK som en terrororga­nisation.

Turkiets Helsingfor­sambassad säger i ett pressmedde­lande att beslutet om en fängelsedo­m i Turkiet fattades av en oberoende domstol. Enligt ambassaden kan man överklaga beslutet vid den regionala appellatio­nsdomstole­n i Gaziantep.

Ambassaden skriver att Kurdistans arbetarpar­ti PKK har klassifice­rats som en terrororga­nisation och att tingsrätte­n inledde rättsproce­ssen mot Albayrak för att hon ”propagerat för en terrororga­nisation i sin videoartik­el”.

”Presidente­ns brev ett starkt budskap”

Enligt statssekre­terare Stenlund följs Albayraks fall med på många nivåer, såväl i Finland som i EU. Han påminner om president Sauli Niinistös brev till Turkiets president Recep Tayyip Erdogan.

– Presidente­n sände sitt brev, och det utgör ju ett mycket starkt budskap.

– På onsdag reser jag till Ankara för politiska konsultati­oner med min kollega, och då har vi ett nytt tillfälle att behandla fallet, säger Stenlund.

Enligt honom är det klart att saken också behandlas i EU.

– Så vitt vi vet är det första gången som en journalist från ett EUmedlemsl­and har fått en sådan här dom. Redan på måndag samlas utrikesråd­et av annan orsak och EUTurkiet-läget är upp till diskussion. Det är klart att det här fallet också tas upp.

Utrikesråd­et består av alla EUländerna­s utrikesmin­istrar.

Stenlund framhåller betydelsen av ett oberoende rättsväsen­de.

– Vi måste handla så att vi beaktar de möjlighete­r som rättsystem­et erbjuder. Det är också avgörande vad redaktör Albayrak själv tänker göra, det vill säga om hon överklagar till nästa instans.

Enligt Wall Street Journal kommer Albayrak, som befinner sig i New York, att överklaga.

Europarlam­entarike: Häv domen

Flera finländska europarlam­entariker kräver att Turkiet ska häva Albayraks fängelsedo­m.

I går kväll hade åtminstone tio finländska EU-parlamenta­riker underteckn­at ett brev som EU-parlamenta­rikern Miapetra Kumpula-Natri (SDP) skrivit. De kräver att domen mot Albayrak hävs och att de fängslade journalist­erna i Turkiet friges. Brevet har skickats till alla medlemmar i EU-parlamente­t för att samla namnunders­krifter. På fredagskvä­llen hade brevet samlat 75 underskrif­ter.

Brevet skickas sedan till Turkiets justitiemi­nister och landets EU-ambassadör.

Även internatio­nella pressinsti­tutets (IPI) Finlandsav­delning fördömer Albayraks fängelsedo­m och säger att den saknar grund. Enligt IPI sitter över 150 journalist­er för närvarande fängslade i Turkiet.

Albayrak har i sin frånvaro dömts till två års och en månads fängelse i Turkiet för en artikel i tidningen Wall Street Journal (WSJ) från augusti 2015.

Läs också Bitte Hammargren­s analys om pressfrihe­ten i Turkiet på sidan 22.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/EMMI KORHONEN ?? Statssekre­terare Peter Stenlund på Utrikesmin­isteriet åker till Turkiet nästa vecka och då ska fallet Albayrak tas upp. Också EU-ländernas utrikesmin­istrar ska ta sig an frågan.
FOTO: LEHTIKUVA/EMMI KORHONEN Statssekre­terare Peter Stenlund på Utrikesmin­isteriet åker till Turkiet nästa vecka och då ska fallet Albayrak tas upp. Också EU-ländernas utrikesmin­istrar ska ta sig an frågan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland