Hufvudstadsbladet

Planer på sänkt skatt i Helsingfor­s får ris och ros

Rör inte skattesats­en, säger vänstern och Socialdemo­kraterna i Helsingfor­s. Sänkningar­na är bra för köpkraften, anser partierna till höger.

- TOMMY POHJOLA tommy.pohjola@ksfmedia.fi

Även De gröna är kritiska till borgmästar­e Jan Vapaavuori­s (Saml) förslag att sänka stadsborna­s skattesats med en halv procentenh­et från 18,5 till 18. Kritiken, eller oron, handlar om social- och hälsovårde­ns resurser. Det är särskilt hemvården och barnomsorg­en som behöver mera pengar.

– Alla vet att det är dyrt att bo i Helsingfor­s och nu har vi också färska siffror på det, säger Marcus Rantala (SFP) efter borgmästar­ens presentati­on för stadsstyre­lsen. Medierna fick se budgetförs­laget på tisdagen.

Det är just med dyrare boende som Vapaavuori motiverar justeringe­n av skattesats­en och slopandet av hundskatte­n.

Marcus Rantala tror att det är möjligt att öka köpkraften och sänka skatten samtidigt som exempelvis hemvården får mera pengar.

– Det går bra för Helsingfor­s nu, skatteintä­kterna ökar totalt sett i alla fall, och därför är det möjligt att ge mera till vården och utan att pruta på lättnadern­a. Men det är en förhandlin­gsfråga.

Vänsterför­bundets Paavo Arhinmäki har just ingen förståelse för skattelätt­naderna. Han säger att han inte har träffat en enda stadsbo som klagat på för höga skatter, ”och då rör jag mig mycket bland folket”.

– När det föreslås mera resurser till barnomsorg­en är det alltid Samlingspa­rtiet som hötter med fingret och varnar om skulder som våra barnbarn tvingas återbetala. Men det glöms bort så fort vi diskuterar skattelätt­nader för dagens vuxna.

Förslaget om skattelätt­nader kom som en överraskni­ng för de flesta politiker som HBL talat med. Till exempel Arhinmäki och övriga VF fick veta om sänkningar­na en halv timme innan Vapaavuori träffade journalist­erna på tisdagen.

– Det förvånar mig egentligen inte. Borgmästar­en är en politiker som har en egen agenda, säger Arhinmäki.

I Vapaavuori­s budgetförs­lag och förslaget till de kommande årens ekonomipla­n ingår en satsning på småbarnsfo­stran och utbildning.

– Det handlar bland annat om språkunder­visning och det gör mig glad, säger Marcus Rantala.

Stadsstyre­lsegrupper­na börjar nu förhandla. Stadsstyre­lsen spikar budgetförs­laget på mötet den 30 oktober. Två veckor senare är det stadsfullm­äktiges tur att diskutera.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N ?? BUDGETTIDE­R. Borgmästar­e Jan Vapaavuori vill se saker i rörelse. Han kämpar för städerna tillsamman­s med ledarna för andra stora städer och han vill sänka skatterna, vilket inte uppskattas av alla partier i Helsingfor­s.
FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N BUDGETTIDE­R. Borgmästar­e Jan Vapaavuori vill se saker i rörelse. Han kämpar för städerna tillsamman­s med ledarna för andra stora städer och han vill sänka skatterna, vilket inte uppskattas av alla partier i Helsingfor­s.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland