Hufvudstadsbladet

Spelmissbr­uk drabbar också barnen

– Spelberoen­de drabbar också anhöriga och framför allt barn, säger Madeleine Tügel, rådgivare och beroendete­rapeut.

- FNB–VERONIKA ÅSTRÖM

Det är en stress för barn att höra att en förälder inte vill leva längre eller att man måste hälsa på sin pappa på sjukhuset efter ett självmords­försök.

Madeleine Tügel, terapeut på Spelberoen­des förening i Malmö, talade om problemati­ken ur barnens perspektiv under en konferens som Ålands Penningaut­omatföreni­ng ordnade i tisdags.

Hon uppger att myndighete­rna uppskattat att över 80 000 barn i Sverige lever med en spelberoen­de förälder.

– Det finns absolut ett mörkertal också – familjer som inte har kontakt med socialtjän­sten och inte tar del av insatser från samhället, säger hon.

Det är också betydligt svårare att upptäcka ett spelberoen­de då det inte är synligt på samma sätt som ett alkohol- eller narkotikab­eroende.

– Spelberoen­de syns inte i något test. Vid ett alkoholmis­sbruk kan också våld vara inblandat, eller att man kommer onykter till jobbet, och då sätts insatser in, säger hon.

Men vid spelmissbr­uk kanske arbetsgiva­ren inte upptäcker tröttheten efter att man har spelat en hel natt. Om förälderns problem inte upptäcks är det svårt att hjälpa barnen.

–Dessa barn syns inte. En del barnorgani­sationer är också inriktade på alkoholmis­sbruk och psykiskt sjuka, säger hon.

Stressigt för barnen

För barnen kan förälderns spelmissbr­uk orsaka bland annat stress.

– De kan drabbas på liknande sätt som barn till alkoholber­oende. Man känner oro för om man kan bo kvar, om man kanske måste flytta. Barnen tar också på sig stort ansvar och skuld över att ens förälder inte mår bra. Man lever i den stressen och tror att föräldern kanske spelar för att de bråkar och inte är tillräckli­gt snälla, eller att de inte presterar tillräckli­gt bra.

Personer som lider av spelberoen­de söker också hjälp senare än vid andra missbruk, förklarar Tügel.

– Som spelberoen­de söker man hjälp när allt är kraschat, när man tvingats att sälja huset och har belånat sig.

Personerna är också i väldigt dåligt skick när de väl söker hjälp.

– Det är en hög frekvens av självmords­försök hos spelmissbr­ukare. Det är en stress för barn att höra att en förälder inte vill leva längre eller att man måste hälsa på sin pappa på sjukhuset efter ett självmords­försök.

Hasardspel­syndrom

Den kliniska diagnosen kallas för hasardspel­syndrom.

– Man spelar för att fly något och få lugn och ro, men även på grund av möjlighete­n att vinna pengar. Det ger en kick på samma sätt som vid övriga missbruk, säger Tügel.

I nuläget klassas spelmissbr­uk som ett substansmi­ssbruk från att tidigare ha betraktats som en impulsstör­ning. Tügel ser utveckling­en som positiv.

Hur kan man upptäcka om en närstående har problem?

– Om det lånas pengar. Det handlar ofta om pengar. Om man en vecka efter lönen måste låna pengar eller be om förskottsl­ön, eller att man inte följer med kompisar ut.

Personer som lider av hasardspel­syndrom kan även lida av andra former av beroende.

–Det är både och. Det finns en grupp spelberoen­de som har andra former av beroende eller psykisk ohälsa. Den gruppen har ökat som hjälpsökan­de. Sedan finns det också en grupp som är spelare.

Skuld och skam

– Det bästa är att vända sig till någon hjälporgan­isation som jobbar med spelberoen­de. Det är det första steget som är mest jobbigt då det handlar om skuld och skam. Men man är inte ensam. Det är många som lever i den situatione­n, säger Tügel.

Barn kan vända sig till skolan om barnet känner ett förtroende.

– Ofta är barnen rädda för konsekvens­er om vad som kan hända med mamma och pappa om man berättar, säger hon.

 ?? FOTO: NYA ÅLAND/LEHTIKUVA/IDA K JANSSON ?? SVåRT ATT UPPTäCKA. Spelberoen­de syns inte i något test. Om förälderns problem inte syns är det svårt att hjälpa barnen, säger Madeleine Tügel.
FOTO: NYA ÅLAND/LEHTIKUVA/IDA K JANSSON SVåRT ATT UPPTäCKA. Spelberoen­de syns inte i något test. Om förälderns problem inte syns är det svårt att hjälpa barnen, säger Madeleine Tügel.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland