Hufvudstadsbladet

Nytt krig hotar i Irak

Kurdiska peshmergas­oldater står redo att försvara den omtvistade staden Kirkuk. Iraks armé förstärker sina styrkor i provinsen, men premiärmin­ister Haider al-Abadi avfärdar rapporter om att armén planerar ett anfall som bluff.

- MATTIAS ARESKOG/TT

Det slår gnistor kring Kirkuk, den oljerika och etniskt splittrade stad som brukar beskrivas som en krutdurk. De senaste åren har fokus legat på kampen mot terrorstäm­plade Islamiska staten (IS), som försökte lägga vantarna på provinsens oljefält 2014 – men som stoppades av kurdiska peshmerga som sedan dess kontroller­ar området som både Arbil och Bagdad gör anspråk på.

Uppgiftern­a om regeringsa­rméns rörelser i den omgivande provinsen har fått invånare att hamstra bensin. Privatpers­oner har också börjat beväpna sig för att kunna bistå peshmerga, rapportera­r nyhetsbyrå­n AFP.

När IS har pressats tillbaka bubblar nygamla problem upp till ytan.

– Kriget mot IS har inneburit att konflikten mellan Bagdad och det kurdiska självstyre­t har fått förändrad karaktär. Peshmerga har hjälpt till i kampen mot IS och i och med det gjort territorie­lla framsteg i Irak, säger Mikael Eriksson, forsknings­ledare på svenska Totalförsv­arets forsknings­institut.

– Kirkuk är en symboliskt viktig stad i relationen mellan Bagdad och Arbil och nu handlar konflikten återigen om stadens ställning.

Dålig stämning

Spänningar­na har ökat kraftigt efter det att kurderna röstat för självständ­ighet för irakiska Kurdistan i en folkomröst­ning som Bagdad kalllat olaglig. Omröstning­en – som skapat extremt dålig stämning i regionen – genomförde­s även i Kirkuk.

En icke namngiven irakisk general säger enligt nyhetsbyrå­n AFP att en militärins­ats har inletts för att återta kurdiska positioner runt Kirkuk. Uppgiftern­a kom kort efter ett meddelande om att tusentals ”tungt beväpnade” peshmerga kommendera­ts ut runt kring staden.

”Deras order är att försvara (staden) till varje pris”, twittrade Hemin Hawrami, en högt uppsatt rådgivare till irakiska Kurdistans president Masoud Barzani.

Irakiska Kurdistans regionalre­gerings (KRG) representa­nt i Sverige bekräftar för TT att peshmerga har posterats ut av rädsla för ett anfall, men säger att den irakiska armén befinner sig ett par kilometer från dess frontlinje­r och att ingen konfrontat­ion har skett.

– Generalern­a vid fronten säger att de organisera­r sig och väntar på att försvara staden mot en attack, säger Shoresh Kadir.

Men Iraks premiärmin­ister Haider al-Abadi avfärdar att det skulle finnas några planer på att ge sig på kurderna kring Kirkuk.

”Våra väpnade styrkor får inte och kommer inte attackera våra egna medborgare, oavsett om de är araber eller kurder. Bakom de fejknyhete­r som sprids finns en beklaglig agenda”, skriver Haider alAbadi i ett inlägg på Twitter.

Kan eskalera snabbt

Fram tills nu har Mikael Eriksson, och flera bedömare med honom, inte ansett det sannolikt att spänningar­na skulle urarta till en våldsam militär konflikt.

– Tvärtom har Bagdad haft ganska goda relationer med självstyre­t i norr, likaså Ankara. Men läget är så spänt och folkomröst­ningen har fått huvudaktör­erna att positioner­a sig och skarpladda sina vapen. Små gnistor kan eskalera snabbt, säger han.

 ?? FOTO: EPA/ALL OVER PRESS/MURTAJA LATEEF ?? SPäNT LäGE. Irakiska poliser och militärer tar upp positioner i närheten av Kirkuk.
FOTO: EPA/ALL OVER PRESS/MURTAJA LATEEF SPäNT LäGE. Irakiska poliser och militärer tar upp positioner i närheten av Kirkuk.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland