Hufvudstadsbladet

Terrorhote­t förlänger gränskontr­oller

Samtliga länder som redan nu har återinfört gränskontr­oller inom Schengensy­stemet har nu meddelat EU-kommission­en att de tänker förlänga dem i ytterligar­e sex månader.

- FNB–TT

Efter Danmark, Tyskland och Frankrike har nu även Sverige, Österrike och Norge gjort samma sak.

–Vi anser ju att säkerhetsl­äget är sådant i Europa att vi behöver ha kontroll över våra gränser, inte minst mot bakgrund av det ter-

rorbrott som skedde i Sverige den 7 april så är det särskilt angeläget att vi har kontroll och vetskap över vem som kommer in i Sverige, säger den svenske justitiemi­nistern Morgan Johansson.

EU-kommission­ären Dimitris Avramopoul­os lovar att ansökninga­rna nu ska granskas och diskuteras med alla övriga medlemssta­ter. För det finns många som inte alls gillar idén.

– En del av dem är ju väldigt skeptiska till det här och tycker inte om det. Samtidigt tror jag att de allra flesta förstår att säkerhetsl­äget ser annorlunda ut i dag än när Schengen en gång tillkom och att man behöver ha, i en del situatione­r, bättre kontroll över hur folk rör sig över gränserna, säger Morgan Johansson.

Finland för gränskontr­oller

Enligt inrikesmin­ister Paula Risikko (Saml) stöder Finland förlängda gränskontr­oller.

EU-kommission­en har tidigare rakt ut meddelat att man inte kommer att acceptera förlängda gränskontr­oller med hänvisning till flyktingkr­isen. Samtidigt har man – efter hårda påstötning­ar från de gränskontr­ollerande länderna –öppnat för förlängda kontroller av säkerhetss­käl i stället.

Kommission­är Avramopoul­os varnar ändå för konsekvens­erna av för många inskränkni­ngar i Schengensy­stemets fria rörlighet.

– Vi måste hålla Schengen vid liv. Det är vår plikt. För om Schengen dör så dör hela EU, sade Avramopoul­os i Luxemburg i går.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland