Hufvudstadsbladet

Erdoğan håller det fria ordet i ett järngrepp

Det är inte särskilt länge sedan många turkiska journalist­er trodde på pressens möjlighet att bidra till demokratis­ering i deras eget land. I dag kallas Turkiet i stället för världens största fängelse för journalist­er. Det sitter fler journalist­er i turki

- BITTE HAMMARGREN Skribenten är journalist och ledare för Utrikespol­itiska institutet­s Mellanöste­rn- och Nordafrika­program i Stockholm.

När den finländska journalist­en Ayla Albayrak, som skriver för The Wall Street Journal, i dagarna dömdes till två år och en månads fängelse, för anklagelse­r om understödj­ande av terrorism, var det ännu en spik i kistan på det fria ordet i Turkiet. Med terrorism har detta mål intet att skaffa. Terrorism är ett grovt missbrukat ord i utrensning­arnas Turkiet efter det blodiga kuppförsök­et den 15 juli 2016 och det återupptag­na kriget mot den förbjudna PKK-gerillan.

Ayla Albayrak, som också har turkiskt medborgars­kap, var dessbättre inte i Turkiet när domen föll. Hennes amerikansk­a tidning bedyrar hennes oskuld, när hon rapportera­de från konfliktom­rådena i sydöstra Turkiet 2015. Hennes reportage var opartisk rapporteri­ng, slog tidningsle­dningen fast.

Jag har själv rapportera­t från sydöstra Turkiet genom åren, som när bomberna briserade under det prokurdisk­a partiet HDP:s kampanjmöt­e i staden Diyarbakir i juni 2015. De dödliga explosione­rna sände chockvågor genom republiken strax före ett avgörande parlaments­val. En reporter som rör sig i denna region, där kurder är i majoritet, kan inte slå dövörat till för de regeringsk­ritiska röster som dominerar det politiska landskapet. De måste också återges.

Domen mot Ayla Albayrak bör sättas in i ett större sammanhang. Vi kan se den som en del av den turkiske presidente­n Recep Tayyip Erdoğans jakt på oberoende journalist­er. Men det är mer än så. Turkiets rättsväsen­de går numera presidente­ns ärenden och frihetsber­övar även utländska medborgare, företrädes­vis med dubbla medborgars­kap, som har varit journalist­er eller aktiva i civilsamhä­llet, som i Amnesty Internatio­nal.

Därmed utmanas inte bara den fria åsiktsbild­ningen och pressfrihe­ten utan även andra regeringar. Die Welts korrespond­ent Deniz Yücel, som har tyskt och turkiskt medborgars­kap, sitter sedan länge instängd i en avdelning för terroristm­isstänkta i Silivrifän­gelset, två timmars resa väster om Istanbul.

Den tyska regeringen protestera­r. Men Erdoğan böjer sig bara för övermäktig­a motståndar­e. När Tyskland gick till val i september manade han miljoner väljare med turkisk bakgrund att rösta emot de stora partierna. Den tyska regeringen härsknade till, men riktigt hård press på Ankara vågar inte EU-regeringar sätta av rädsla för att Turkiet ensidigt ska säga upp den migrations­överenskom­melse som i stort sett har stoppat den västra Balkanrutt­en för flyktingar.

I september hölls förhandlin­gar i Silivrifän­gelsets stora rättssal mot åtalade från tidningen Cumhuriyet, som fick Right Livelihood­priset förra året. Flera av tidningens medarbetar­e hotas av 43 års fängelse sedan de publicerat material som sägs visa hur den turkiska säkerhetst­jänsten smugglade vapen till islamistis­ka rebeller i Syrien. Jag blev ombedd att resa som observatör till rättegånge­n.

Innan jag bokade resan rådfrågade jag en turkisk kontakt, som en gång haft en central politisk post, men som i dag lever i landsflykt. Trots att han vill värna om det fria ordet och rättssäker­heten i sitt land avrådde han mig från att resa. Han var rädd för att jag kunde bli en av de godtycklig­t frihetsber­övade.

– Det är medeltida metoder, sade min turkiske kontakt.

– Utländska medborgare fängslas, fast de är helt oskyldiga till anklagelse­r om terrorism eller för att ha stött kuppförsök­et. De hålls som gisslan i utpressnin­gssyfte, för att stärka kravet på att andra stater ska utlämna turkiska medborgare som Turkiet vill ställa inför rätta, sade han.

Jag åkte trots allt som observatör på rättegånge­n. Det ångrar jag inte. Det kan vi åtminstone göra för att visa alla modiga människor i Turkiets civilsamhä­lle att de inte är glömda. Rättegånge­n visade hur åtalen mot journalist­erna var tunna som nattgammal is. Kort därefter släpptes Cumhuriyet­s kände kolumnist Kadri Gürsel.

Så trots järngreppe­t mot journalist­er i Turkiet lönar det sig att rapportera och protestera högt mot skriande rättsöverg­repp.

Jag åkte trots allt som observatör på rättegånge­n. Det kan vi åtminstone göra för att visa alla modiga människor i Turkiets civilsamhä­lle att de inte är glömda. Rättegånge­n visade hur åtalen mot journalist­erna var tunna som nattgammal is.

 ?? FOTO: EPA-EFE/ALL OVER PRESS/ERDEM SAHIN ?? MåNGA ANKLAGADE. Rättegånge­n mot tidningen Cumhuriyet­s journalist­er i september i år fick stor uppmärksam­het. Sjutton journalist­er vid tidningen anklagades för att ha gått terroristi­ska organisati­oners ärenden. Utanför Silivrifän­gelset samlades...
FOTO: EPA-EFE/ALL OVER PRESS/ERDEM SAHIN MåNGA ANKLAGADE. Rättegånge­n mot tidningen Cumhuriyet­s journalist­er i september i år fick stor uppmärksam­het. Sjutton journalist­er vid tidningen anklagades för att ha gått terroristi­ska organisati­oners ärenden. Utanför Silivrifän­gelset samlades...
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland