Hufvudstadsbladet

Varför stifta lagar om de får brytas?

- SAKARI AALTONEN Helsingfor­s LILLEMOR GUSTAFSSON Helsingfor­s

Riksdagsle­damot Li Andersson skriver om lagar som inte alltid måste följas (I dagkolumne­n, HBL 6.10) nämligen när vi anser att de ”står i konflikt med de mest grundlägga­nde av våra moraliska värderinga­r”. Hon motsätter sig här ministrar och riksdagsle­damöter från regeringsp­artier som ”har basunerat ut hur lagen alltid måste följas vid alla tillfällen”.

Jag är varken minister eller riksdagsle­damot, men berördes trots detta. Såvitt jag förstår saken är en lag någonting som ”definieras” genom tvånget att följa den. En lag som inte måste följas är ingen lag. Det är en språklig motsägelse på samma sätt som ett

löfte som inte behöver hållas, eller ett lån som inte måste betalas tillbaka.

Nog kan man hamna i situatione­r där lagen och ens grundlägga­nde moraliska värderinga­r är i konflikt, inte minst i ett multikultu­rellt samhälle som Finland i dag. Men om de egna moraliska värderinga­rna anses mer bindande än lagen, ja, det bäddar sannerlige­n för problem. Jag kan vara övertygad om att personer med mörk hy är moraliskt underlägsn­a mig – så det är okej att spotta på dem. Eller så kan mina moraliska värderinga­r leda mig att låta min dotters könsorgan stympas.

I fall som dessa får man dock vara beredd att ta konsekvens­erna – brott åtföljs av straff. Men Andersson säger ingenting om konsekvens­er. Så det låter som om hon tänk-

te att om man bryter mot lagen på grund av ”grundlägga­nde moraliska värderinga­r” ska inget straff dömas.

Det finner jag konstigt. Andersson är ju riksdagsle­damot, alltså en av personerna som stiftar de lagar hon talar om. Om vissa av dessa lagar får brytas utan straff – varför stiftas de då? te kan bedömas vara grovt? Vad är då grovt och förödmjuka­nde?

När okända män, eller ens en enda man, känd eller okänd, följer efter en kvinna, våldtar henne genom att sticka fingrar i vagina och anus – är detta inte både förödmjuka­nde och grovt och dessutom svårt traumatise­rande för offret? För många kvinnor är ett besök hos gynekolog oerhört motbjudand­e, det är ju de mest privata delarna som blottas även om det är inför en profession­ell utan önskan att skada.

Tänkte medlemmarn­a i Högsta domstolen att dessa män ville undersöka hur en kvinna ser ut därnere? Vilken tanken än var är motivering­arna under all kritik!

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland