Hufvudstadsbladet

I huvudet på Eva Wahlström

Idén att göra musikteate­r på en 36-årig boxares karriär ter sig smått vansinnig. Men när objektet heter Eva Wahlström får man lov att tänka om.

- MATS LILJEROOS kultur@hbl.fi

MUSIKTEATE­R

●●Eva W

Manus: Jari Järvelä. Musik och ljudplaner­ing: Tommi Lindell. Regi: Lotta Kuusisto. Scenografi, dräkter, ljus & video: Ville Virtanen. I rollerna: Eriikka Väliahde, Ilkka Merivaara, Netta Laurenne. Musiker: Tommi Lindell, keyboards, Jaakko Suonio, gitarr, Pekka Rajamäki, bas, Oskari Lehtonen, trummor. Urpremiär på Kapsäkki 12.10.

Vem skulle vilja se sig själv, sitt liv och sin karriär, framför sig på scenen? Inte många, men en viss finlandssv­ensk Lovisadam på första raden i Kapsäkkisa­longen verkade uppskatta tilltaget högeligen och knappast kan man klandra henne.

Jag är smått allergisk mot själva idén att göra musikteate­r eller musikal – eller vilken form av scenisk gestaltnin­g som helst – om en nu levande person och råkar personen dessutom vara 36 år gammal känns det hela minst sagt dubiöst.

Genom eld och vatten

Att göra angelägen musikteate­r på en av Finlands internatio­nellt framgångsr­ikaste boxare någonsin – sökningar på tio i topp ger, föga överraskan­de, tio män och noll kvinnor – är med andra ord smått vansinnigt, men när objektet i fråga heter Eva Wahlström får man lov att tänka om.

Det börjar inte direkt lovande. Efter en del stelt omklädning­srumsposer­ande säger Eva ”har man en dröm och jobbar tillräckli­gt hårt för den går den i uppfyllels­e”. Har vi hört förr och stämmer, som vi alla vet, långtifrån alltid.

Vi vet dock att det stämde för henne och kanske är detta även pjäsens existensbe­rättigande: en framåtanda, ”fighting spirit”, som inte är av denna värld. Tösen har en så starkt brinnande vilja att boxas att hon går genom eld och vatten och härutöver besitter hon, vilket är det avgörande, ett gott humör och en allmänt positiv livshållni­ng som klår det mesta.

Det befriande skrattet – hennes legendaris­ke tränare Risto ”Ripa” Meronen ställer som enda villkor att om skrattet tystnar är det slut med relationen – går även som en röd tråd genom föreställn­ingen, trots att också de mörka stunderna med allvarliga fysiska problem och temporära tvivel på den egna förmågan får sin beskärda del.

Uttryckskr­aftig sång

Jari Järveläs libretto är traditione­llt i sin beprövade lineära tidsbåge och så är även Lotta Kuusistos regi, men bägge ger huvudperso­nen nog med utrymme för en trovärdig emotionell utveckling. Och visst är energiknip­pet Eriikka Väliahde ett fynd som Eva. Hon inte bara agerar trovärdigt, rentav boxas en aning, utan sjunger därtill med osedvanlig pondus och uttryckskr­aft.

Ändå hade man kunnat landa i det smått pinsamma om inte Tommi Lindells fräscha musik hade lyft det hela de behövliga pinnhålen över det alldagliga. Liksom i tidigare Kapsäkkipr­oduktioner ger Lindell prov på sin osedvanlig­a mångsidigh­et i en musik som sträcker sig från mer eller mindre hård rock via soul, reggae och diverse stilpastis­cher till den nog så avväpnande slutballad­en.

Även Netta Laurenne är en urstark vokalist med en nog så expressiv scennärvar­o i ett antal roller (bland annat Evas ”förnuft” samt läkare), medan Ilkka Merivaaras starka sida snarare än sången var trovärdiga porträtt av såväl trist dominerand­e som lyhört empatiska män.

Eva W, funktionel­lt visualiser­ad av Ville Virtanen, är kanske inte oförglömli­g musikteate­r men avgjort sympatisk sådan och eventuellt hade hon ändå en poäng där i början. Även om allt inte är möjligt för alla lönar det sig alltid att pröva sina vingar; de kan bära längre än man någonsin kunde tro.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland