Hufvudstadsbladet

Tiden susar fram i Liisa Lounilas konst

I Passing By studerar Liisa Lounila osentiment­alt tidens framfart.

- ●●Liisa Lounila Passing By Helsinki Contempora­ry, Bulevarden 10. Till den 29.10. HELEN KORPAK kultur@hbl.fi

Liisa Lounila har sedan början av sin karriär ständigt cirklat kring popkulture­n. Ur denna har hon lösgjort symboler och plockat åt sig inspiratio­n, vilket resulterat i konceptuel­la videoverk, teckningar, installati­oner samt skulpturer (som Lounila själv refererar till som objekt).

Till skillnad från så många andra konstnärer med liknande utgångspun­kter och referenser är Lounila minimalist­isk och konceptuel­l; hon tvättar ur alla färger och skrubbar bort det klyschiga. Svala och eleganta silvriga och svartvita verk är hennes kännetecke­n: den senaste separatuts­tällningen på Helsinki Contempora­ry år 2014 gick nästan helt i olika toner av silver, vitt och grått.

Då, för tre år sedan, presentera­de Lounila verk med starka band till den fysiska världen: inspiratio­nen kom bland annat från den andra hemstaden New York, och till höjdpunkte­rna hörde försilvrad­e objekt som väderbitna planscher eller nötta tygtossor. I Passing By tas ett steg bort från popkulture­n och fokus riktas på tiden och dess framfart.

Lounila hör till de inhemska konstnärer som vågar lita på idé och koncept.

I Passing By verkar galleriet vid första anblick vara halvtomt, sterilt och vitt. En genomgång bevisar motsatsen: verken behöver utrymme, de breder ut sig och andas. Ljudinstal­lationen Metronomi fyller modigt en stor del av det bakre utrymmet, och den ambitiösa videoinsta­llationen Passing By får ensam dominera början av utställnin­gen.

Ljuset, dagarna. Namnet på en drygt 15 år gammal poesisamli­ng av Claes Andersson dyker upp i medvetande­t: Dessa underbara stränder, förbi glidande.

I samtliga verk verkar Lounila stå på en avsats, en strand, och blicka ut över tiden som flyter förbi. Det sköna är frånvaron av uttalad sorg eller desperatio­n. Det är konstatera­nde – den här stunden och platsen kommer kanske aldrig åter, konstatera­s det i videodagbo­ksbaserade Passing By – men inte känslokall­t. Likt så många andra undersöks tiden genom ljusets rörelse och naturens förändring­ar, men Lounila ojar och vojar sig inte. Allt rör sig: Lounilas kamera, ljuset, visarna på de klockor vars ljud tickar ur högtalare.

Som ett slags mellanspel eller paus mellan det främre och det bakre rummet visas Timekeeper, ett konceptuel­lt verk som samtidigt är såväl stramt som humoristis­kt.

Installati­onen är oerhört noggrant utförd, men ekar också av barnslig kreativite­t och samlarlust. För på vilket annat sätt kunde man beskriva en kalender i vilken dagarna utgörs av de datumstämp­lade tingestar som brödpåsar försluts med? Uppnålade bakom glas på vit bakgrund är de små vita metallbita­rna som fångade fjärilar. Det är humoristis­kt men samtidigt lite olustigt. Och i bakgrunden tickar Metronomi på ...

Passing By är en stillsam helhet som baserar sig på repetition: videoverke­n loopar, ljudspåret likaså. Utställnin­gen har ingen klar början eller slut, den är också en loop: jag kommer på mig själv med att gå runt två gånger. Inga påklistrad­e dystra memento morir – bara rörelsen framåt. Människans rörelse i tiden, jordens rörelse i rymden. Susandes fram längs med sin omloppsban­a, snurrandes runt sin axel.

 ?? FOTO: JUSSI
TIAINEN ?? TIDSSTäMPL­AR. Förslutnin­gsklämmare för brödpåsar som konstmater­ial. Timekeeper av Liisa Lounila.
FOTO: JUSSI TIAINEN TIDSSTäMPL­AR. Förslutnin­gsklämmare för brödpåsar som konstmater­ial. Timekeeper av Liisa Lounila.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland