Hufvudstadsbladet

Tackla hösten med rätt attityd

Hälsa Mörker och kyla gör att vi håller oss inomhus mer så här års. Egentligen borde vi göra precis tvärtom: klä oss bra och gå ut i den friska luften. Experterna tipsar om hur du rustar dig mot höstsvacka­n.

- FRIDA ANTER/TT

Den●som●känner●ett●stråk●av●vemod● inför●att●vi●går●mot●allt●ruggigare●tider●är●långt●ifrån●ensam.●Vi●lever●i● ett●land●med●tydliga●årstidsväx­lingar,●som●många●påverkas●mycket●av.● Begrepp●som●höstdepres­sion●och●vårtrötthe­t●är●välbekanta.

–●Man●brukar●prata●om●”årstidsbun­den●nedstämdhe­t”.●Tvärtemot● vad●man●kanske●tror●är●det●många● som●tycker●att●det●är●väldigt●jobbigt● med●ljuset●som●kommer●på●våren,● säger●den●svenska●författare­n,●föreläsare­n●och●personlig●tränaren●Sofia ”PT-Fia” Ståhl.

Hon●menar●att●den●rådande●normen●i●samhället●är●att●man●ska●klaga● lite●över●den●mörka●årstiden●för●att● sedan●känna●sig●glad,●pigg●och●fylld● av●vårkänslor.

Rätt inställnin­g

Sofia●Ståhl●tror●att●den●som●föredrar● vår●och●sommar●förmodlige­n●drabbas●hårdare●av●höstmörkre­t.●Den● som●är●deprimerad●kan●behöva●söka●profession­ell●hjälp,●men●handlar● det●om●en●lättare●variant●av●orkeslöshe­t●spelar●inställnin­g●och●beteende●stor●roll.

–●Väljer●man●att●fokusera●på●det● som●känns●trist●kommer●det●att●bli●så● också,●eftersom●det●är●där●man●lägger●sin●energi.●Riktar●man●i●stället● in●sig●på●något●som●gör●en●glad●och● pigg●gör●det●mycket●för●det●allmänna●välbefinna­ndet. Så●om●du●känner●dig●lite●tung●i● sinnet●i●höstrusket:●ta●en●titt●på●hur● din●livssituat­ion●ser●ut.●Identifier­a● vad●det●är●som●känns●jobbigt,●för●att● sedan●bestämma●hur●du●vill●förhålla●dig.

–●Är●det●mörkret?●Kylan?●Att●du●är● mer●inomhus,●eller●har●mindre●socialt●umgänge?●Jobba●sedan●på●det● som●skaver,●som●att●ta●dig●ut●i●friska● luften●och●att●hitta●på●saker●med●dina●vänner.●Sluta●inte●att●träffa●dem● bara●för●att●sommaren●är●över,●säger●Sofia●Ståhl.

 ??  ?? TA EN PROMENAD. Att röra på dig utomhus är en välgörare som kan fungera som lyckopille­r under hösten. Och passa på när du kan – det behöver inte vara avancerat. Varför inte en liten promenad på lunchen, till exempel? FOTO:
LEIF R JANSSON / SCANPIX
TA EN PROMENAD. Att röra på dig utomhus är en välgörare som kan fungera som lyckopille­r under hösten. Och passa på när du kan – det behöver inte vara avancerat. Varför inte en liten promenad på lunchen, till exempel? FOTO: LEIF R JANSSON / SCANPIX

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland