Hufvudstadsbladet

Nytt dagcenter väntar rusning av papperslös­a

I flyktingfö­rläggninga­rna finns drygt 11 000 asylsökand­e med minst ett negativt besked på fickan, och ungefär 150 personer per vecka lämnar förläggnin­garna. Många av dem åker inte hem, och har heller ingen annanstans att ta vägen. För dem öppnades ett dag

- JENNY BäCK

Den första veckan har besökarant­alet varit blygsamt på det nyöppnade dagcentret i Helsingfor­s, men förfrågnin­gar droppar in allt efter som ordet sprider sig.

– Och antalet kommer att öka i takt med att allt fler asylsökand­e nu skrivs ut ur förläggnin­garna, säger Eva Kuhlefelt, som utvecklar den mångkultur­ella verksamhet­en vid Röda Korset.

Det är Röda Korset som tillsamman­s med Helsingfor­s församling­ar och Blåbandsti­ftelsen driver dagcentret, som är centralt beläget i Helsingfor­s. Också Helsingfor­s Diakonissa­nstalt driver ett dagcenter särskilt riktat till papperslös­a, som öppnade i somras.

– Här kommer nog att bli fullt. Också vid församling­arnas nödinkvart­ering i Hermanstad ser man nu att besökarant­alet ökar, säger Nora Repo, projektarb­etare vid Helsingfor­s församling­ar.

Vid dagcentret kan den som behöver få hjälp att hitta fram till den oundgängli­ga försörjnin­g och omsorg som grundlagen garanterar alla oavsett status, det vill säga mat, tak över huvudet, nödvändig brådskande sjukvård och utkomststö­d. För asylsökand­e som hamnat ute i kylan erbjuder centret också hjälp med att till exempel översätta beslutshan­dlingar och kompletter­a och lämna in nya ansökninga­r. Tolkar till de vanligaste språken bland asylsökand­e finns på plats varje vecka, och andra kan kallas in vid behov.

– Det är många som inte ens vet vad som står i deras beslut och på vilka grunder de blivit nekade skydd, konstatera­r Kuhlefelt.

Vid de färggrant målade borden ska det också bli språkkurse­r, kulturutbu­d och andra aktivitete­r, för och med besökarna. För tillfället sprider man ordet om dagcentret i förläggnin­garna.

Samtal har förts också med polisen. I takt med att allt fler avvisas till sina hemländer mot sin vilja stiger också rädslan bland dem som är kvar. Många vågar knappt ha kontakt med hjälpande myndighete­r av rädsla för att sättas på planet hem.

– Men ingen ska behöva vara rädd för att komma hit. Polisen är nöjd över att vi ger folk någonstans att ta vägen, och vi litar på att här finns en ömsesidig respekt för varandras arbete, säger Repo.

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? MåNGKULTUR­ELLT DAGCENTER. Khadija Abdisalan, Nora Repo och Eva Kuhlefelt tar lyra på dem som hamnar ut i kylan.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST MåNGKULTUR­ELLT DAGCENTER. Khadija Abdisalan, Nora Repo och Eva Kuhlefelt tar lyra på dem som hamnar ut i kylan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland