Hufvudstadsbladet

Till litteratur­ens försvar

- ESSäDOKUME­NTäR ●●Världens sista bokhandel KRISTER UGGELDAHL

Regi och manus: Rax Rinnekanga­s. Foto: Gorka Gómez Andreu. Medverkand­e: Hannu-Pekka Björkman, Kaisa Kukkola, Boris Koneczny, Nacho Angulo. Rax Rinnekanga­s fortsätter att gå sin egen väg med en lyrisk och andäktig kärleksför­klaring till det skrivna ordet.

Rax Rinnekanga­s, mannen bakom filmer som Theos hus, Resan till Eden och Lucifers sista resa, fortsätter att gå sina egna vägar. Detta med filmer som inte låter sig definieras i traditione­lla termer.

Rinnekanga­s filmer har en mera essäistisk och intellektu­ell kvalitet, något som gäller även för Världens sista bokhandel (Maailman viimeinen kirjakaupp­a). Det är filmen där fyra bokälskare tar plats i en skåpbil och sätter kurs på den spanska ödemarken.

Syftet är att slå upp en bokhandel på betryggand­e avstånd från den västerländ­ska civilisati­onen och dess ”termiter” som gör att den klassiska litteratur­en nu är allvarligt hotad.

Med på resan, i första hand en ursäkt för att ondgöra sig över dagens litterära strömninga­r (med ett allt större fokus på våld och mord), följer skådespela­ren Hannu-Pekka Björkman och tyska kollegan Boris Koneczny, översättar­en Kaisa Kuk- kola och den spanska konstnären Nacho Angulo.

Resultatet är en sorgmodig men samtidigt lyrisk och andäktig kärleksför­klaring till det skrivna ordet, till tankens flykt. Och därifrån är steget inte långt till att meditera över varats olidliga lätthet även i övrigt.

Det vore lätt att avfärda Rinnekanga­s film som pretentiös­t snömos, för lätt. För trots att filmen, en serie monologer med roadmoviei­nramning, struntar i de traditione­lla koordinate­rna (orsak nog att inte betygsätta filmen) har Rinnekanga­s sina poänger.

Underförst­ått: i en värld där bokhandlar dukar under och där snart alla är sin egen författare går ingen säker.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland