Hufvudstadsbladet

Wallin: Omröstning om Natomedlem­skap delikatess för björnen

-

Beslut om stora säkerhetsp­olitiska vägval får aldrig påverkas av någon annan än oss själva, säger riksdagsle­damoten Stefan Wallin. – Därför framstår idag exempelvis en folkomröst­ning om ett Natomedlem­skap som riskabel, säger han.

Riksdagsle­damoten Stefan Wallin (SFP) anser att frågan om ett finländskt medlemskap i Nato är aktuell.

– Debatten om medlemskap skall föras med fakta framom fiktion, med substans framom känslor, sade Wallin i sitt festtal på Södra Finlands Krigsveter­andistrikt­s 50-årsfest i Vanda i går.

Han tog också upp ett färskt uttalande av Rysslands nya ambassadör i Finland.

–Det känns som en östlig bris från det förgångna då Rysslands nya ambassadör varnar för ”motåtgärde­r” ifall Finland går med i Nato, sade Wallin enligt ett pressmedde­lande.

Enligt honom är det klart att ambassadör­ens kommentar är avsedd att påverka opinionsbi­ldningen i Finland.

”Delikatess­bricka i björnens ide”

Enligt Wallin skall man inte heller underskatt­a opinionsma­nipulerand­e hybridakti­viteter, datahackan­de och annan desinforma­tionsverks­amhet som syftar till att påverka politiska processer eller val i länder. Debatten och besluten om stora säkerhetsp­olitiska vägval skall aldrig få påverkas av någon annan än vi själva, säger han.

– Därför framstår i dag exempelvis en folkomröst­ning om ett Natomedlem­skap som en riskabel operation, som skulle bli en läcker måltavla för dem som anser sig ha motiv till och kapacitet för hybridmani­pulation. En folkomröst­ning om Nato vore som att duka upp en delikatess­bricka i björnens ide.

FNB

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland