Hufvudstadsbladet

Datorn avslöjar dolda känslor

Datorer kan i framtiden avslöja känslor utgående från små ansiktsutt­ryck. med hjälp av artificiel­l intelligen­s kan man identifier­a miner och ofrivillig­a ansiktsutt­ryck, det vill säga mikrouttry­ck.

- FnB

Informatio­nen kan bidra till att lösa brott och användas i affärsförh­andlingar, men också i skolor, inom psykiatrin och inom äldrevårde­n.

– I skolan kan en lärare utgående från elevens ansiktsutt­ryck se ifall hen inte förstod någon sak, säger biträdande professorn Guoying Zhao vid enheten för maskinläsn­ing vid Uleåborgs universite­t.

Zhao hoppas att psykologer med hjälp av mikrouttry­ck lättare kan identifier­a depression eller självdestr­uktiva tankar. I äl-drevården kunde man också använda sig av artificiel­l intelligen­s för att identifier­a känslor, till exempel kunde den artificiel­la intelligen­sen märka om en äldre person är ledsen och välja musik i enlighet med sinnesstäm­ningen.

Vid Uleåborgs universite­t har man i tolv års tid utvecklat verktyg för hur maskiner kan känna igen människors sinnesstäm­ningar och känslor. Studierna har tagit i beaktande så kallade vanliga ansiktsutt­ryck och miner och hur man kan få känna igen en persons puls på basis av färgvariat­ionerna i ansiktet.

Det nyaste tillslaget i den maskinella känsloiden­tifikation­en är mikrouttry­cken. De är korta, ofrivillig­a ansiktsutt­ryck som endast syns i 0,5 sekunder.

Vid Uleåborgs universite­t har man också färdigutve­cklat basen för världens första system som analyserar mikrouttry­ck med hjälp av maskinläsn­ing.

Upptäcker och identifier­ar

Först upptäcker systemet mikrouttry­cken på människans ansikte. Sedan känner systemet igen vilken känsla ansiktsutr­ycker förmedlar. Systemet använder sig av en databas som innefattar spontana mikrouttry­ck som har sammanstäl­lts vid Uleåborgs universite­t.

Zhao som leder forsknings­gruppen säger att metoden ännu ska utvecklas innan den kan användas i vardagsliv­et.

–I nuläget går det endast att känna igen mikroutryc­k i studioförh­ållanden. I det verkliga livet rör människorn­a till exempel på ansiktet och

belysninge­n kan variera, säger Zhao.

forskarna oeniga

Psykologip­rofessorn Jari Hietanen vid Tammerfors universite­t säger att psykologie­xperterna redan länge varit intressera­de av mikrouttry­ck. Han ser också positivt på att man försöker få fram mer informatio­n om relationen mellan människor och känslor.

Forskarna är ändå inte eniga om att mikrouttry­ck existerar i verklighet­en.

– Forsknings­resultaten är inte entydiga. Mikrouttry­ck har undersökts lite om man tänker på hur mycket man diskuterar dem, säger Hietanen.

Han konstatera­r att det kan vara svårt att tolka mikrouttry­ck i olika situatione­r

i det verkliga livet. Man kan inte vara säker på vad en person tänker just då ett mikrouttry­ck infinner sig.

– Det ska man komma ihåg när visioner om möjlighete­rna med olika metoder för att känna igen mikrouttry­ck läggs fram.

Hietanen ser inget egentligt etiskt problem med att man använder artificiel­l intelligen­s för att avslöja gömda känslor.

–En del personer känner igen mikrouttry­ck bättre än andra.

På flygplatse­r i USA arbetar redan personer som utbildats i att känna igen mikrouttry­ck. I framtiden kan det i stället bli maskiner, som är noggrannar­e än människor, som avslöjar känslor.

 ?? FOtO: LEHtikuva/EEva RiiHELä ?? Biträdande professor Guoying Zhao säger att man vid Uleåborgs universite­t har utvecklat en applikatio­n som känner igen så kallade vanliga miner och ansiktsutt­ryck och hjärtslag i realtid.
FOtO: LEHtikuva/EEva RiiHELä Biträdande professor Guoying Zhao säger att man vid Uleåborgs universite­t har utvecklat en applikatio­n som känner igen så kallade vanliga miner och ansiktsutt­ryck och hjärtslag i realtid.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland