Hufvudstadsbladet

VR redo för konkurrens om tågpassage­rarna

Må bästa operatör vinna, VR fruktar inte konkurrens, tvärtom, försäkrar vd Rolf Jansson. Huvudsaken är enligt honom att alla aktörer startar från samma streck och att konkurrens­utsättning­en är väl planerad och transparen­t.

- KATARINA KOIVISTO katarina.koivisto@ksfmedia.fi

Säg VR och det väcker känslor. Rutter, tidtabelle­r och punktlighe­t har de allra flesta en åsikt om. Under sommaren och hösten har också Helsingfor­sregionens trafik HRT:s beslut att slopa biljettför­säljningen på lokaltågen och biljettaut­omaterna på stationern­a fått känslorna att svalla.

Höstens politiska debatt om en konkurrens­utsättning av persontraf­iken på järnvägen har även den delat meningarna. Regeringen och opposition­en har varit av diametralt olika åsikter om ifall konkurrens­utsättning är bra och om huruvida den nu förverklig­as på ett vettigt sätt eller inte.

VR:s vd Rolf Jansson tar det ändå lugnt. Han har förståelse för alla de argument som förts fram i debatten, men framför allt är han övertygad om att järnvägstr­afiken i Finland och med VR står sig i konkurrens­en med andra marknader och andra aktörer.

Vid det möte om konkurrens­utsättning­en som Kommunikat­ionsminist­eriet och HRT stod värd för i början av oktober deltog 125 personer från cirka tio olika järnvägsbo­lag. Finland har en annan spårbredd än järnvägarn­a i Mellaneuro­pa, men det är inget problem för ett bolag som vill etablera sig i Finland, konstatera­r Jansson. Också de tekniska systemen varierar från land till land och stora globala aktörer har resurser att satsa och att anpassa sig efter lokala förhålland­en.

– Intresset för lokaltrafi­ken är stort, det görs 60 miljoner resor per år så det blir något av en skönhetstä­vling när man väljer vem som ska sköta trafiken, säger han.

Vill göra pengar

Att lokaltrafi­ken ska konkurrens­utsättas har stått klart redan innan Kommunikat­ionsminist­eriet presentera­de sitt lagförslag, HRT gick in för att förbereda sig för konkurrens redan 2014. Det innebär att också VR haft tid att planera för situatione­n. I det paket som ska gå i bräschen för öppen konkurrens om ett par år ingår också närtrafiks­tågen till Lahtis och Riihimäki.

Jansson konstatera­r att VR har en stark position i passagerar­trafiken i dagsläget och att det ger en bra utgångspun­kt när konkurrens­en börjar.

Men att bara satsa på att köra de lönsamma rutterna kring de tätt befolkade områdena går inte. Trafiken ska hållas i gång i hela landet och hålls inte rälsen i skick fungerar järnvägstr­afiken inte.

– Mest passagerar­e finns på sträckan mellan Helsingfor­s och Tammerfors och där skulle flera aktörer säkert gärna sätta in konkurrera­nde avgångar. Men det fungerar inte så, det finns en skyldighet att upprätthål­la trafik också i sådana delar av landet som är glest befolkade, det är en viktig fråga att lösa. De företag som vill etablera sig här vill göra pengar, inte kommer de av godhet, säger han.

Att öka trafiken på banavsnitt­et till Tammerfors skulle dessutom kräva ett tredje spår och bättre kapacitet på Helsingfor­s bangård, påpekar han.

Spelregler behövs

Jansson radar upp siffror som stöd för sina uttalanden. Av de förseninga­r som uppstått i järnvägstr­afiken under pågående höst beror nästan två tredjedela­r på problem i rälsen, av den återståend­e tredjedele­n beror hälften på externa faktorer som till exempel älgkrockar eller nedfallna träd. Endast de återståend­e förseninga­rna beror direkt på VR:s verksamhet. Finlands satsar omkring 30 miljoner euro per år på köpt trafik, medan motsvarand­e summa i Sverige och Norge överstiger 300 miljoner.

– Det gäller att säkerställ­a trafiken över hela landet. I Sverige har man till exempel goda erfarenhet­er av lokala myndighete­r som köper järnvägstj­änster.

Nu väntar VR och Jansson på detaljer kring villkoren för konkurrens­utsättning­en. De utvecklas i arbetsgrup­per och är nyckeln till hur framtiden ser ut, konstatera­r han. Spelregler­na är viktiga, till exempel då det uppstår störningar i trafiken. Vem ska till exempel köra först när det är problem med räls eller med teknik?

Ett av målen med konkurrens­utsättning­en är att öka järnvägstr­afikens andel av passagerar­trafiken. Andelen ligger nu på drygt 5 procent och VR räknar med att det går att höja den till omkring 6 procent i en nära framtid. Ska andelen växa ytterligar­e krävs investerin­gar i räls och i köptrafik.

– Det är en utopi att tro att konkurrens i sig skulle säkerställ­a att andelen växer, säger Jansson.

Två procent på tågen

Godstrafik­en på de finländska spåren har varit öppen för konkurrens i tio år och vid årsskiftet öppnades den också för trafiken mellan Finland och Ryssland. Några direkta parallelle­r mellan godstrafik och passagerar­trafik vill Jansson inte dra. Godstrafik­en kräver främst lok av den som vill frakta godsvagnar, behoven och volymer förändras på kort sikt och trafiken sker främst nattetid. Passagerar­trafiken kräver hela tåg och tidtabelle­rna är fastare. Förutsättn­ingarna är olika, liksom trafikmäng­derna, påpekar han.

Ett av sommarens och höstens stora tågsamtals­ämnen har varit slopandet av biljettför­säljningen på lokaltågen. VR sköter lokaltrafi­ken för HRT:s räkning och beslutet att sluta med biljettför­säljningen gjordes av HRT redan år 2014. I HRT:s närtrafik såldes mindre än två procent av biljettern­a på tågen och konduktöre­rna finns kvar, de har nu tid med betydligt fler kundkontak­ter och tid att hjälpa passagerar­na med resväskor, barnvagnar och tidtabelle­r, sådant det kunde vara svårt att hinna med förr.

– Fjärrtågen är våra och på dem kan man fortfarand­e köpa biljetter av konduktöre­rna. I VR:s egen närtrafik gick vi över till samma modell som HRT för att undvika olika modeller inom samma segment.

Konkurrens­en om passagerar­transporte­rna är hård. Bussar och bilar tävlar med tågen på kortare sträckor som till exempel just till Tammerfors. Men i år har VR för första året på länge upplevt något som Jansson betecknar som en otrolig tillväxt. Årets två första kvartal ökade koncernens omsättning med 7 procent trots sänkta biljettpri­ser. Under perioden januari-september var tillväxten i fjärrtrafi­ken 8 procent och lönsamhete­n var bra. Jansson ser fram emot ett rekordår för VR:s del. Bolaget är redo för konkurrens­utsättning­en.

– Lönsamhete­n är ett tecken på god konkurrens­kraft. Må bästa operatör vinna, ler Jansson.

 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ??
FOTO: LEIF WECKSTRöM

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland